Výstavbu lanovky na šumavský Hraničník schvaluji, řekl Podivínský

Modrava (Klatovsko) - Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský podpořil výstavbu lanovky na šumavský Hraničník. Při dnešní návštěvě národního parku řekl, že ji považuje za racionální a ekologické řešení. Lanovka by měla propojit českou stranu Šumavy s rakouským lyžařským střediskem Hochficht, kam během zimní sezony jezdí z Čech až osmdesát tisíc lyžařů.

Lanovka a evakuační sjezdovka pod ní by měly zabrat celkem 13 hekratů plochy národního parku. „V první zóně by bylo vykáceno do osmdesáti cenných stromů. Kůrovec tady sežral tři miliony stromů,“ řekl ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský.

Podle odpůrců stavby by ale lanovka poškodila velmi cenné přírodní území, kde hnízdí tetřevy a kde je migrační koridor pro rysy a losy. „My doufáme, že se seznámí také s názory odborníků - a to jak vědců, tak odborníků z nevládních organizací,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Naopak okolní obce výstavbu lanovky dlouhodobě podporují, například Horní Planá ji považuje za téměř jedinou možnost budoucího rozvoje.

Velkou podporu má lanovka i na rakouské straně. „Určitě se budu snažit o to, aby rozumná alternativa lanovky byla v konečné fázy realizována,“ tvrdil Podivínský. V současné době už probíhá posuzování vlivu regulačního plánu lanovky na životní prostředí. Dál se přípravy stavby zatím nedostaly. Spory o možném poškození přírody trvají už více než deset let.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)