Cvičný požár v muzeu hudby: Hasiči zachránili i Mozartův klavír

Praha - Jak by probíhal zásah u požáru Českého muzea hudby? To dnes ráno mohli Pražané pozorovat na vlastní oči. Budova v bývalém kostele svaté Máří Magdaleny na Malé Straně si totiž prošla cvičným zásahem hasičů. Ti mimo jiné zachraňovali třeba i takzvané autografy od Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany.

Akce začala v 09:00, kdy byl nahlášen požár na střeše. Na místo dorazilo 20 hasičů, 25 zaměstnanců bylo cvičně evakuováno. Záchrana se týkala i vzácných exponátů, mezi kterými byl například Dvořákův Jakobín nebo Smetanova Prodaná nevěsta. Hasiči při akci zajistili před požárem i klavír, na který hrál Wolfgang Amadeus Mozart.

Národní muzeum pořádá podobná cvičení s hasiči pravidelně. „Budovy jsou plné sbírkových předmětů miliardových hodnot. Potom jsou to budovy většinou špatně přístupné, a tak cvičíme s hasiči, jestli je vše v pořádku, jestli nám fungují bezpečnostní systémy, jestli jsou evakuační plány správné a zároveň hasičský sbor si zkouší, jak se k té budově najíždí a jak by se mohl zvládnout reálný požár,“ popsal ředitel Národního muzea Michal Lukeš. 

České muzeum hudby sídlí v Karmelitské ulici na Malé Straně. Dům byl postaven v 17. století podle projektu Francesca Carattiho. Na konci 18. století začal být přestavován. V průběhu staletí se jeho využití změnilo od pošty, přes policejní kasárna až po muzeum.

Cvičný zásah hasičů v muzeu hudby (zdroj: ČT24)