Noví obyvatelé Boletic – práce pro asistenty strážníků i magistrát

Děčín – Mnoho nových obyvatel má děčínské sídliště Boletice. Během několika dnů se do dlouhodobě prázdných bytů přistěhovaly desítky sociálně slabých rodin, vzápětí začaly přicházet stížnosti na děčínský magistrát. Ten se rozhodl na sídliště poslat posílené hlídky městské policie a také asistenty prevence kriminality z řad boletických romských starousedlíků, kteří doufají, že přistěhovalce přesvědčí, aby respektovali místní pravidla. Magistrát současně chce, aby vláda našla způsob, jak by město mohlo odmítnout nové obyvatele, kteří ve městě nemají zaměstnání nebo rodinu.

Během léta přibylo na boletickém sídlišti zhruba sto obyvatel – oproti dosavadnímu počtu je to o pětinu více. Městská policie to ihned poznala, začaly jí přicházet stížnosti na chování nových obyvatel. „Nejvíce stížností je zaznamenáváno na občanské soužití, rušení nočního klidu, nepořádky kolem popelnic a podobně,“ shrnul ředitel městské policie Marcel Horák.

Na nové obyvatele začali dohlížet také boletičtí starousedlíci, z nichž devatenáct pomáhá strážníkům jako tzv. asistenti prevence kriminality. „Snažíme se vysvětlit Romům, co se sem přistěhují, aby fungovali jako my,“ přiblížil dobrovolný asistent Pavel Horvát, podle kterého se například Boletičtí dohodli, že po deváté hodině večer už nebudou postávat venku.

Aby asistenti prevence kriminality skutečně dokázali zklidnit problémové obyvatele, musí to být silné osobnosti respektované ve své komunitě – takříkajíc musí být jejich slovo zákonem. Žádné speciální pravomoci totiž asistenti nemají. Děčínský magistrát proto začal hledat způsob, jak je nevystavovat stále novým zkouškám v podobě pokračujícího přílivu přistěhovalců. To je ale možné pouze prostřednictvím změny zákona. „Máme připravené prohlášení, které pošleme vládě – aby se tento stav se nějakým způsobem řešil,“ uvedl primátor František Pelant (ČSSD). Děčínští chtějí, aby nadále mohli odmítnout nové obyvatele, kteří ve městě nemají zaměstnání nebo rodinu.

Petra Tachecí o děčínských asistentech strážníků (zdroj: ČT24)