K potlačení hazardu v Praze o krok blíž. Radní schválili novelu

Praha - Pražští radní dnes schválili novelu vyhlášky o regulaci hazardu. Díky ní se sníží počet herních míst zhruba o polovinu. Navíc zmizí hrací automaty z restaurací a zakázána bude i reklama na hazard. Vyhláška také počítá s tím, že hazard bude v budoucnu dostupný pouze v kasinech a hernách. Pražské radnice tak dostanou možnost samy určit, zda na svých územích loterie a hazardní hry zcela zakážou. Novelu v září dostanou na stůl zastupitelé.

Kromě snížení počtu míst z původních 650 na zhruba 340 míst počítá vyhláška i se zákazem jakékoliv reklamy na hazard. Zmizí tak neonové poutače a barevné reklamní tabule lákající gamblery do heren.

Novela si vysloužila ale i kritiku. Například podle předsedy pražské Strany zelených Petra Štěpánka přenáší odpovědnost na městské části, a otevírá tak příležitost pro provozovatele hazardu korumpovat místní samosprávy. Většina radnic se také k nulové toleranci zatím nehlásí. 

Podle radního Lukáše Manharta (TOP 09) je ale cílem novely pouze nastavit obecná pravidla, jimiž se budou radnice řídit. „Systém je vyvážený, městské části v něm mají určitou autonomii, ovšem omezenou jasnými pravidly,“ dodal.

Omezení hazardu se projeví také na objemu peněz, které jdou městu a potažmo i městským částem. Ty si každý rok rozdělují desítky milionů korun. O kolik se příjmy sníží, zatím není jasné. Radnice si navíc na systém přerozdělování trvale stěžují. Automaty v hernách a kasinech v Česku protečou ročně desítky miliard korun.

Martin Svoboda a Lukáš Manhart hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)