Z pomníků strhli zloději desky, před prodejem je rozřezali

Tanvald/Smržovka – Zloději kovů ukradli na Tanvaldsku bronzové desky ze dvou památníků a navíc státní znak z tanvaldské radnice. Ačkoli se jim nepodařilo kradený bronz prodat a sběrna desky vrátila, jsou poškozené, škoda přesahuje 100 tisíc korun. Po zlodějích policie pátrá.

Jména odbojářů padlých v květnu 1945 ve Smržovce, deska od dalšího památníku v Tanvaldu, český lev a moravská a slezská orlice jsou oběti zlodějů kovů, kteří neváhali masivní bronzové desky vážící celkem 75 kilogramů ukrást a zkusit prodat.

Desky zloději zničili. Té smržovské při páčení ulomili roh, zbylé dvě rozřezali. „Máme náklady vyčíslené na 70 tisíc, to znamená na odlití nové desky,“ uvedl starosta Smržovky Marek Hotovec (ODS), který však připustil, že by bylo možné vrátit na pomník původní desku a lom zaretušovat. Škody, které zloději napáchali na desce z tanvaldského památníku a bronzovém státním znaku z radnice, jsou už zcela nevratné. „Absolutní neúcta k jakémukoli majetku. To normální člověk nemůže pochopit,“ kritizoval rozřezání desek tanvaldský starosta Petr Polák (ODS).

Zloději si dělali naděje na snadný zisk – kdyby sběrna bronz vykoupila, získali by přes šest tisíc korun. Utekli však s prázdnou. „V okamžiku, kdy pracovník sběrny po mužích požadoval občanský průkaz, muži desky zanechali na místě a rychle utekli,“ popsala Dagmar Sochorová.

Policie doufá, že zloděje kovů, kteří způsobili stotisícovou škodu, tentokrát dopadne. Ve sběrně totiž byli v době, kdy bronzové desky přinesli, i další zákazníci, kteří by zloděje mohli blíže popsat. Oběma hrozí až pět let vězení.

Lucie Pokorná o ukradených deskách (zdroj: ČT24)