Prázdniny končí, v pražské MHD ale ne zcela

Praha – S koncem srpna skončil také prázdninový provoz pražské městské hromadné dopravy. Od 1. září platí nové jízdní řády na většině linek, ačkoli na několika stále trvají „prázdniny“ a změní se to až v polovině měsíce před začátkem akademického roku vysokých škol. Dopravu nadále ovlivňují tramvajové výluky. Kromě nové výluky v Poděbradské ulici pokračují i po prázdninách výluky v Dejvicích a Vršovicích.

Že skončily prázdniny, poznají cestující nejlépe v pondělí, kdy vyjedou školní autobusové linky Pražské integrované dopravy a zkrátí se špičkové intervaly. Prázdniny v pražské MHD postihly i metro, které nikdy nemělo intervaly kratší než 2,5 minuty, teď se linka C ráno vrátí do devadesátisekundového rytmu. Kratší intervaly budou mít ve špičkách pracovních dnů také tramvaje, na koleje se vrátí posilové linky 4 a 6, linka 16 pojede ve špičkách až na Sídliště Řepy a páteřní linka 3 se konečně dočká slíbených dvouvozových souprav na všech spojích.

Prázdninový režim ovšem ještě zůstane u některých autobusů. „Linky 107, 143 a 176 vyjedou s ohledem na zahájení podzimního semestru vysokých škol v plném provozu až od 16. září,“ uvedl mluvčí organizátora dopravy společnosti ROPID Filip Drápal.

Pozor na změny školních linek

ROPID pozměnil trasy některých školních autobusů. Linku 568 (Sídliště Zličín – Za Slánskou silnicí) zrušil, žáci mohou nadále jezdit linkou 264. Linka 570 přišla o část své trasy, nadále pojede jen v úseku Pitkovice – Na Vartě. Novinkou je naopak linka 575 v trase Náměstí J. Berana – Sídliště Čakovice.

Prázdniny končí, výluky ani v nejmenším

Po prázdninách pokračují dvě velké výluky. Kvůli jedné vůbec nejezdí tramvaje v Dejvicích, resp. na žádné trati severně od křižovatky Prašný most. Tramvaje tedy nejezdí na Dejvickou a odtud do Podbaby ani Divoké Šárky.

Další přetrvávající výluka je mezi zastávkami Náměstí Míru a Koh-i-noor, kvůli které jezdí odklonem linka 22 a nově také obnovená 4 a spolu s nimi noční tramvaje 57 a 59. Linky 22, 57 a 59 jezdí nadále přes Otakarovu, linka 4 (v provozu pouze v pracovní dny) pojede od pondělí z I. P. Pavlova na Zvonařku.

Nově začíná výluka v Poděbradské ulici, která potrvá déle než čtvrt roku – až do 12. listopadu. Dopravní podnik opraví úsek od Nádraží Libeň do Starého Hloubětína, tramvaje 8 a 52 proto budou končit na Harfě, linka 25 již na Palmovce. Jako náhrada poslouží autobus X-25.