Do Opavy dorazí duch Afriky

Opava - Na opavskou výstavu věnovanou duchu Afriky musely přivézt předměty dva kamiony a dva džípy. Více než tisíc masek, sošek, ozdob a hudebních nástrojů nasbíral během svého života 63letý cestovatel a vášnivý sběratel Jiří Blata. Podle odborníků má jeho soukromá sbírka nevyčíslitelnou hodnotu.

„Poprvé jsem byl v Africe, když mi bylo dvacet. Jeli jsme do Maroka s kamarádem,“ zavzpomínal Blata. Od té doby tam jezdí každým rokem. Projel už celkem třicet zemí, z nichž přivážel vše, co mu přišlo zajímavé.

Shromažďoval stovky exemplářů afrického kmenového umění v depozitáři. Ve městě má pak další čtyři, jelikož domů by se sbírka nevešla. Od 5. října se o ni podělí s veřejností v prostorách kostela svatého Václava.

Některé sochy váží i 90 kilo. Jen pouhým transportem se v Evropě stávají dvakrát cennější. Sběratel si ale nejvíc váží těch, které bylo těžké získat. Domorodcům výměnou nabízí nože, nádobí, potraviny nebo peníze.

  • Výstava v Opavě zdroj: ČT24
  • Výstava v Opavě zdroj: ČT24

Vzácná je například kamerunská maska. Podobné masky používají Afričané při magii. Na výstavě ale Afriku zastupují také sochy voodoo a fetiše. Přírodní národy v povodí etiopské řeky Omo věří, že je můžou pouhým dotekem zabít.

  • „Přijíždím na místa, kde před měsícem ještě existoval nějaký kmen a dnes tam postaví silnici a kmen doslova zmizí,“ poznamenal cestovatel.

Na přípravách výstavy se už tři měsíce podílí i sběratelův syn, který jeho vášeň pro Afriku zdědil. „Není to, jako když si jdete koupit chleba. Když něco získáváme dlouho a komplikovaně, je úžasné to pak mít doma a ukázat veřejnosti,“ říká Jiří Blata mladší.

O sbírku už měli zájem úspěšní podnikatelé z jiných českých měst. Jiří Blata má však jasno: chce, aby muzeum afrických kultur vzniklo v Opavě.

V Opavě bude výstava afrických exponátů (zdroj: ČT24)