Na kotlíkové dotace čekali Středočeši celou noc, peníze ale ještě zbývají

Praha – Středočeský kraj začal přijímat žádosti o dotace na výměnu starých kotlů. Stát chce prostřednictvím tzv. kotlíkových dotací zlepšit životní prostředí ve vybraných regionech, ve Středočeském kraji je nabízí poprvé. Ráno před úřadem čekaly stovky lidí v dlouhé frontě, potom však příliv zájemců polevil. Dotace by měla dostat asi tisícovka nejrychlejších žadatelů. Přes první nápor ještě peníze zbývají, úřad bude přijímat žádosti i zítra, možná i ve středu.

Na výměnu domácích kotlů dostanou Středočeši celkem 40 milionů korun. Ačkoli krajský úřad začal žádosti přijímat až v devět ráno, první zájemci přišli již v neděli večer a noc strávili ve frontě před budovou na rozkládacích židlích, kraj pro ně před budovu umístil také lavice a mobilní toalety. Někteří lidé srovnávali frontu na dotace s frontami, které zažili v minulosti, a považovali takový způsob podávání žádostí za nedůstojný. „Před čtyřiceti lety jsem stál v Chomutově s kamarádem frontu na wartburga. Čekali jsme tam dva dny. To bylo to samé,“ zavzpomínal ráno žadatel z Klobuk na Kladensku.

První zájemci o kotlíkové dotace přišli ke středočeskému krajskému úřadu již večer.
Zdroj: ČT24

Nakonec se před úřadem sešlo asi 300 žadatelů, za první čtvrthodinu odbavila dvacítka úředníků na kotlíkové žádosti vyčleněných prvních 25. Mezitím lidí před úřadem ještě přibylo, ale potom příliv žadatelů začal opadat. Odpoledne již fronta nebyla, ve 13 hodin lidé podali 425 žádostí za 19,3 milionu korun. Podle hejtmanova náměstka pro životní prostředí Marka Semeráda (ČSSD) má být uspokojeno tisíc lidí, šanci by tak měli mít i lidé, kteří přijdou v úterý, možná i později. Na koho se nedostane, bude mít možná ještě letos další příležitost o příspěvek požádat, kraj chce brzy vyhlásit druhou výzvu, zatím ale neví, kolik peněz v ní nabídne. „Závisí to na tom, kolik zbude peněz, až se vyhodnotí povodňové škody,“ přiblížil náměstek Semerád.

Příspěvek na nákup nového kotle může být 40 až 60tisícový, měl by tedy činit zhruba polovinu kupní ceny. „Nevím, jestli by byl kotel pro nás bez dotace dostupný. Proto jsme se rozhodli té podpory využít,“ řekla žadatelka z Dalovic na Mladoboleslavsku, která dorazila ve čtvrt na pět ráno jako 76. v pořadí. Domácnosti ve Středočeském kraji by se díky němu měly zbavit ručně plněných kotlů na tuhá paliva a místo nich pořídit nízkoemisní automatické kotle, které spalují uhlí, biomasu, jejich kombinaci nebo plyn. Podle předloňských údajů je v regionu téměř 116 tisíc kotlů na tuhá paliva, což je jedno z nejvyšších čísel v Česku. Středočeský kraj také patří mezi ty, které nejčastěji postihuje smog, podle některých odborníků k jeho vzniku přispívají právě lokální topeniště.

Lucie Rosí o kotlíkových dotacích (zdroj: ČT24)