Za rok ukradli a rozebrali 40 aut, teď je dopadla policie

Praha - Muže, který za posledních dvanáct měsíců ukradl jen v hlavním městě nejméně 40 vozů značky Škoda Octavia, dopadli kriminalisté. Zloděj používal rušičky proti vyhledávacím bezpečnostním systémům. Auta pak vozil do Lipenců na okraji Prahy, kde je jeho komplic rozebíral na náhradní díly. Způsobená škoda se pohybuje kolem dvaceti milionů korun.

Sedmačtyřicetiletý muž kradl auta v Praze 5 a 6, následně je odvážel do soukromého areálu v Lipencích k rozebrání. „Šlo o profesionála, který se tím živil minimálně poslední rok, my víme, že i déle. Byl plně vybaven k překonání veškerého zabezpečení,“ popsal Marek Červenka z pražské policie.

U posledního z řady ukradených automobilů ale jeho technika selhala. Přestože pachatel opět použil rušičku, systém z provozu zcela nevyřadil a zařízení tak kriminalisty dovedlo přímo k němu.

Zloděj aut se před policisty ukrýval v chatce, kterou si pronajal pod falešnou identitou. „Tento člověk byl už v minulosti trestně stíhán a v řadě případů i odsouzen,“ doplnil Červenka.

Při prohlídce policisté objevili asi 150 náhradních dílů, například autorádia, airbagy, řídicí jednotky nebo celé palubní desky. Způsobená škoda se podle Čevenky pohybuje mezi 15 a 20 miliony.

Zloděj je nyní ve vazbě, jeho komplic je vyšetřován na svobodě.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)