Bývalá ústecká porodnice jde definitivně k zemi

Ústí nad Labem - Bývalou porodnici v Ústí nad Labem, která měla být kulturní památkou, už rozebírají stavební stroje. Návrh, aby byla chráněna, ministerstvo kultury zamítlo. Budova stojí v areálu nového kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Podle vedení školy je demolice nutná, ani po drahé přestavbě by prý pavilon nevyhovoval svému účelu.

Podle ústeckých historiků město přichází o jednu z mála cenných budov, které ještě zbyly po bombardování a plošných demolicích. Dobrovolníci teď zachraňují, co se dá - zábradlí, světla či okenní mříže. „K tomu se snad dá říci jenom minuta ticha,“ konstatuje architekt Matěj Páral.

Zástupci univerzity trvají na svém, na přestavbu pavilonu scházely peníze a ani potom by potřebám studentů nevyhovoval. „Naše investiční záměry s rekonstrukcí hned od začátku nepočítaly, nebyly na to prostředky,“ říká kvestor univerzity Jiří Uhman.

Jak říkají lidé z univerzity, tam, kde to má smysl, zůstanou historické budovy zachovány. „Pavilon A nebyl tímto případem,“ dodal Uhman.

Odpůrci bourání připouštějí, že chyba se stala už na začátku. Ve chvíli, kdy se stará nemocnice začala přestavovat na univerzitní kampus systémem dům po domu, fakulta po fakultě. „Určitě bylo možné využít budovu jinak,“ myslí si Páral.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)