Opuštěné trafiky hyzdí ulice Jihlavy

Jihlava - Prázdné novinové stánky a trafiky jsou nevzhlednou ostudou Jihlavy. Prodejci novin, časopisů a cigaret krachují, jejich prodejny ale zůstávají na svých místech a stávají se terčem vandalů a sprejerů. Magistrát se rozhodl situaci řešit - pokud stánky ani po opakovaných výzvách nezmizí, odstraní je město na vlastní náklady. Proplacení pak bude vymáhat po majitelích.

Opuštěných trafik přibývá, stánkaři krachují jeden po druhém. „Padá to, vždyť to vidíte, jak to všude zavírají. Mezitím vás ještě jednou za dva měsíce vykradou,“ stěžuje si provozovatel trafiky Antonín Procházka. 

Podobný problém jako Jihlavu trápí i další města v kraji. V Třebíči se stavebnímu úřadu podařilo přimět majitele k odstranění stánku a v Havlíčkově Brodě už vydali na jednu trafiku demoliční výměr. V krajském městě, kde je prázdných stánků asi nejvíce, se zatím město bálo zasahovat. „Stánky jsou už v tak špatném technickém stavu, že reálně hrozí, že by mohly být poškozeny při transportu. Pak by ale město muselo škodu uhradit majiteli,“ říká mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Pokud ale trafiky z ulic v dohledné době nezmizí, město přitvrdí. „V tuto chvíli apelujeme na majitele, aby sami řešili problém svého vlastního stánku. Pokud se k tomu majitelé nepostaví čelem a nebudou to řešit, bude muset problém řešit magistrát,“ dodává Tulis. V takovém případě nechá radnice stánky odstranit a náklady pak bude po majitelích vymáhat.

Podle Romana Slavíka, místopředsedy Českomoravského sdružení trafikantů, malé novinové stánky nezadržitelně mizí z celé České republiky. Mohou za to nízké marže na tisku a tabákových výrobcích i úbytek zákazníků. Ti si noviny raději přečtou zadarmo v supermarketu nebo na internetu. „Lidí, kteří si každé ráno jdou koupit svoje noviny, ubývá,“ řekl. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)