Kvůli OREDO se Hradecký a Pardubický kraj rozkmotřují

Pardubice – Vůbec nic společného už nechce mít Pardubický kraj se společností OREDO, kterou vlastní společně s Královéhradeckým krajem a zatím pro oba organizuje veřejnou dopravu. Již dříve naznačilo jeho vedení, že už OREDO nenechá organizovat svoji dopravu, teď chce ze společného podniku vystoupit úplně a svůj podíl prodat. Pardubický kraj také připravuje trestní oznámení, tvrdí, že se ve společnosti ztratilo až 80 milionů korun.

Integrovaný dopravní systém IREDO (který provozuje firma OREDO) se předloni rozšířil z Královéhradeckého kraje i do Pardubického. Po loňské povolební obměně na krajských úřadech však začala třístranná spolupráce mezi oběma regiony a jejich společnou firmou skřípat. Nové vedení Pardubického kraje začalo kritizovat předchozí změny v dopravě, iniciovalo odvolání dosavadního šéfa OREDO, ovšem ani teď se mu fungování firmy nelíbí a rozhodl se zcela z ní vycouvat. „Po obrovských problémech s jízdními řády jsme se rozhodli organizovat regionální dopravu prostřednictvím vlastního oddělení. To funguje již od srpna, navíc nás to vychází levněji. S firmou Oredo nás nyní pojí již pouze projekt elektronických peněženek,“ řekl pardubický krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek (SPOZ).

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD):

„Sám za sebe říkám, že jsem nebyl spokojený s činností jak technologů dopravy, tak vedení společnosti.“

Kvůli elektronickým peněženkám se však představitelé Pardubického a Královéhradeckého kraje také rozhádali, podle Duška je systém připraven tak, že hrozí zrušení slev pro seniory, radní tvrdí, že má navíc projekt zpoždění. Podle jednatele OREDO Jiřího Krále ale za zpoždění nemůže firma samotná. „Není zpoždění na straně Oreda, není zpoždění na straně Hradce. Až dnes například Pardubický kraj schválil pětiprocentní slevu na karty,“ upozornil Král. Z královéhradeckého krajského úřadu zní ostrá slova vůči témuž cíli. „Činnost Oreda fungovala naprosto bez problému do té doby, než do této společnosti vstoupil Pardubický kraj,“ řekl mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Spory se však vyhrocují, a tak nakonec OREDO zůstane pouze Královéhradeckému kraji – tak jak to bylo původně. Pardubický kraj se rozhodl, že mu svůj podíl prodá zpět.

Spor o firmu OREDO (zdroj: ČT24)

Kromě způsobu, jakým OREDO organizuje regionální dopravu, se pardubickému krajskému vedení také nelíbí jeho hospodaření. Zatímco Královéhradecký kraj s OREDO dále spolupracuje tak jako dříve, Jaromír Dušek například nedávno kritizoval, že OREDO objednává několik autobusových linek u dopravce, jehož spoluvlastník současně krajské firmě radil a připravil pro ni i nákladný projekt čipových karet. Jednatel OREDO Jiří Král však upozornil, že spolupráce s poradcem minulý měsíc skončila.

Pardubický kraj však ve své kritice nepolevil. Celkem se podle něj ve firmě ztratilo až 80 milionů korun, úřad proto chystá trestní oznámení. „Trestní oznámení je ve finální fázi, je to teď věcí právníků,“ uvedl Dušek. Královéhradecký kraj se k oznámení nepřidá, podle mluvčího Hošny k tomu není důvod.