Obyvatelé Mníšku pod Brdy se obávají vzniku spalovny

Mníšek pod Brdy – Ačkoliv většina obyvatel Mníšku pod Brdy v referendu odmítla třídírnu odpadů, radnice její vznik podporuje - referendum bylo pro malopu účast neplatné. Stavba prý přinese nová pracovní místa a peníze do rozpočtu města. Sdružení Zdravý Mníšek se ale bojí, že z třídírny bude ve finále spalovna, a tu na území města rozhodně nechce.

Návrh nového územního plánu zvedl ze židlí část obyvatel v Mníšku pod Brdy. Vyděsilo je slovo spalovna, které se v dokumentu objevilo. Její vznik přitom v květnu odmítli lidé v referendu. Starosta ale tvrdí, že zastupitelé spalovnu ve městě také nechtějí. Právě proto by územní plán měl jasně stanovit, že její vznik není nikde možný.

Spalovnu chtěla postavit firma UVR, která nyní za městem provozuje úpravnu odpadů. Nikdo z vedení se štábem ČT nechtěl mluvit. Podle starosty ale už společnost od záměru upustila a místo toho chce začít zpracovávat odpad ve velkém. Jenže ani třídírnu si dle výsledku referenda lidé nepřejí.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Na třídírnu už firma získala stavební povolení. Odpůrcům se nelíbí, že se tak stalo bez územního řízení a bez posouzení vlivu na životní prostředí. Krajský úřad ale teď rozhodl, že to nevadí. Vedení města totiž vznik třídírny podporuje. Radnice nezastírá, že projekt třídírny podporuje také kvůli penězům. Firma by každý rok odevzdávala do rozpočtu města čtyři miliony korun. Výstavba bude stát čtvrt miliardy. Státní fond životního prostředí teď rozhoduje, jestli firmě pošle dotaci 96 milionů.