Starostové volají po rychlém řešení bydlení sociálně slabých

Severní Čechy - Starostové měst napříč celou republikou se spojují, aby společně vyvíjeli tlak na vládu a parlament. Požadují řešení neutěšené situace kolem sociálního bydlení. Pod společnou výzvu se jich podepsalo už na 140. Starostům například vadí chybějící zákony, které by zabránily majitelům ubytoven vydělávat na sociálních dávkách. Ve strachu ze vzniku sociálně vyloučených lokalit raději města skupují neobydlené domy sama.

Prázdný dům uprostřed sídliště podle starostů kdekoli v republice nahání strach. Lidé se bojí vzniku nových ubytoven. Radnice proto podobné budovy skupují, aby měly situaci pod kontrolou. K tomuto řešení nedávno přistoupili v Obrnicích. „Raději jsme šli do dražby a panelový dům koupili z obavy, aby nám sem opět nějaká realitní kancelář nestěhovala problémové rodiny,“ říká starostka Drahomíra Miklošová (ODS). 

O čtyřicet kilometrů dále v Ústí nad Labem panuje podobná situace. Magistrát poprvé ve své historii kupuje prázdný dům s byty. „Šest milionů za kupní cenu a dvanáct milionů za opravy bude stát město neschopnost státu zabránit zneužívání příspěvku na bydlení,“ upozorňuje náměstek primátora Pavel Dlouhý (ČSSD).

Ubytovny se sociálně slabými byly terčem demonstrantů před dvěma lety ve Varnsdorfu. Letos demonstrace zažil třeba Duchcov. Obě města jsou iniciátory celé výzvy, přidávají se k nim další radnice z celé republiky. 

Starostové mimo jiné požadují, aby města mohla kontrolovat, kdo u nich má trvalé bydliště. Zatím totiž musí přijímat všechny bez rozdílu. Starostové chtějí mít možnost odmítnout především lidi, kteří v místě nemají práci, nemovitost nebo příbuzné. 

Petra Tachecí o sociálním bydlení (zdroj: ČT24)

Zabránilo by se tím kočování lidí, kteří utíkají před exekutory a obvykle jsou závislí na sociálních dávkách. Právě velký příliv takových lidí eskaluje napětí ve městech a následují demonstrace. Podle starostů města nemohou neustále řešit problém tím, že budou preventivně vykupovat všechny prázdné domy. „Za prvé nám to sebere značnou část rozpočtu. Za druhé se tím problém nevyřeší, ale jenom se přesune do vedlejší obce,“ konstatuje starostka Duchcova Jitka Bártová (Šance pro Duchcov).

Severočeští starostové chtějí oslovovat své kolegy až do předčasných parlametních voleb, na svou stranu chtějí dostat všech zhruba šest tisíc starostů z celé republiky. S novou vládou už pak chtějí jednat jako organizovaná skupina.

Ministerstvo pro místní rozvoj se podle svého mluvčího Marka Ženkla problémem zabývá. „Do konce roku by měl být vládě předložen materiál obsahující návrhovou část politiky sociálního bydlení. Nejedná se zatím přímo o zákon, ale spíše o soubor opatření,“ potvrdil Ženkl. Podle ministerstva je legislativní proces bohužel dlouhý. Odborníci se například museli nejprve shodnout na definici sociálního bydlení, což jim trvalo více než rok.