Poslední nezadlužený kraj si bere úvěr

Plzeň - Plzeňský kraj, dosud jediný nezadlužený kraj v zemi, si vezme a použije úvěr. Koalice ČSSD a KSČM i přes nesouhlas opozice prosadila přijetí půlmiliardového revolvingového úvěru (krátkodobá půjčka s možností obnovování). Peníze z něj se mohou začít používat zřejmě už v říjnu. Úvěr kraj hodlá čerpat především proto, že letos investuje přes 1,5 miliardy na předfinancování projektů dotovaných EU. Kvůli zpožděnému vyplácení těchto dotací by se ale kraj mohl dostat do finančních problémů, odůvodnil ekonomický náměstek Václav Šlajs (ČSSD). Nevyloučil, že příští rok by si mohl kraj poprvé vzít i investiční úvěr.

Kraj dá letos rekordní 1,61 miliardy korun na předfinancování projektů podpořených EU, z toho přes miliardu je na dopravní stavby. „Revolvingový úvěr je proto, že nám kloužou vratky z evropských projektů. Abychom mohli vše profinancovat, včetně běžného života, tak potřebujeme revolvingový úvěr,“ tvrdí Šlajs. Kromě dotací z EU je podle něj problematický i příjem kraje z rozpočtového určení daní, na němž stojí krajský rozpočet. 

Opozice tvrdě radu kritizuje, že zadlužuje kraj. Na začátku loňského roku bylo v rezervním fondu 800 milionů korun, letos v lednu to bylo 436 milionů. Většinu rezerv vytvořila v předminulém volebním období tehdy vládnoucí ODS. Kraj původně pro letošek schválil schodek rozpočtu 208 milionů, propad měly krýt rezervy. ODS ale tvrdí, že skutečný schodek bude na konci roku až několikanásobně vyšší. „Přijetí revolvingového úvěru 500 milionů korun tedy není nic jiného než doplnění chybějící hotovosti na financování výdajů kraje,“ tvrdí zastupitel ODS Vladislav Vilímec. Šlajs zatím letošní schodek odhadnout nedokáže, předpokládá, že bude přes 300 milionů korun, řekl zastupitelům.

„Maximalistické pojetí utrácení s odůvodněním, že je třeba využít veškeré dostupné dotace, ukazuje svoji odvrácenou tvář. Projekty se nedaří včas uzavírat a namísto dotování z EU, dotuje kraj projekty z běžného rozpočtu,“ uvedl zastupitel opoziční TOP 09 Tomáš Jílek.

Kraj letos předfinancuje hodně projektů, další budou následovat. Jsou to velké projekty jako například západní okruh v Plzni. Zatímco dříve stát předfinancoval až 100 procent výdajů dopravních staveb a spoluúčast kraje byla 7,5 procenta, nyní nepředfinancuje nic a krajská spoluúčast je většinou 15 procent, řekl Šlajs. "Výrazně se navíc zhoršuje vratnost
evropských dotací," řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Až peníze z dotací přijdou, použije je kraj na splácení vyčerpaného úvěru.