Nerušte gympl, protestovalo se v Hořicích

Hořice – V Hořicích má podle rozhodnutí Královéhradeckého kraje skončit čtyřleté gymnázium. Od příštího školního roku tak otevře Gymnázium a SOŠ v Hořicích jen osmiletou formu studia. A to se nelíbí zdejším studentům. Vydali se proto do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s rozhodnutím krajských radních.

Protestního pochodu, který uspořádali studenti hořického gymnázia, se včera zúčastnilo přes 500 lidí. Kromě studentů přišli učitelé, rodiče i vedení města. Nelíbí se jim, že by zdejší gymnázium mělo přijít o čtyřletý obor. „Znamená to, že se ruší vlastně čtvrtina školy,“ vysvětluje zástupkyně ředitele hořického gymnázia Eva Slámová. 

V praxi má krajské rozhodnutí vypadat tak, že současní studenti čtyřleté gymnázium dokončí, ale nový ročník se v září neotevře. To bude znamenat, že škola bude muset omezit vzdělávací plán. Studenti by tak mohli přijít o volitelné předměty nebo výběr jazykových seminářů. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)


Kraj obhajuje své rozhodnutí argumentem, že na středních školách celkově ubývá žáků a některé jsou zaplněné zhruba z poloviny. „Kraj na to musí reagovat a nechce rušit celé instituce, proto školy zeštíhlují zevnitř,“ říká Imrich Dioszegi, mluvčí Královéhradeckého kraje. S tím ale nesouhlasí starosta Hořic Ivan Doležal: „My nevidíme jako radnice důvod k rušení těchto oborů, protože obory jsou plně naplněny.“ 

Kvůli rozhodnutí kraje už podal demisi ředitel Gymnázia a SOŠ v Hořicích Josef Lindauer. Kraj přitom už před rokem uvažoval o sloučení gymnázia s hořickou obchodní akademií. I tento plán vyvolal ostrý protest, vznikla petice, pod kterou se podepsalo přes 3500 lidí. 

Pokud kraj své rozhodnutí o zrušení čtyřletého oboru nepřehodnotí, studenti budou v protestech pokračovat. „Můžeme jít protestovat do Hradce a budeme pokračovat, dokud se nerozhodnou s námi vést debatu,“ prohlásil student hořického gymnázia Martin Svatoň. Studenti také uvažují o blokádě silnice mezi Hradcem Králové a Jičínem.