Výbuch poničil dům v Havířově, šlo zřejmě o plyn

Havířov (Karvinsko) - V Havířově na Karvinsku explodoval dnes ráno obytný dům. Výbuch zničil dva byty v nejvyšším patře. Hasiči evakuovali tři desítky obyvatel. Pravděpodobně mohlo jít o explozi plynu. Policisté ale prošetřují i další verze. Část domu se zřítila. Trosky prohlédli speciálně vycvičení psi. Jejich psovodi vyloučili, že by v bytech někdo zahynul. Podle policie a majitele domu, společnosti RPG, byly oba byty neobydlené.

Výbuch v bytě ve čtvrtém patře zděného bytového domu otřásl v 07:30. Poškodil i sousední byt, část obvodových zdí chybí, suť z nich je rozmetána po okolí do vzdálenosti několika desítek metrů. „Pravděpodobně se jednalo o výbuch plynu,“ řekl mluvčí hasičů Marek Gašparín.

Hasiči ze čtyř vchodů obytného bloku domů evakuovali 27 lidí, mezi nimi dvě děti. Také se snaží zajistit stěny budovy proti dalšímu zřícení. Místo prohlíží statik. Už nyní je jisté, že obyvatelé domu, v němž výbuch nastal, se nebudou moci v nejbližších dnech vrátit domů, řekla na místě neštěstí mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Hasiči nejprve musejí shodit nestabilní části konstrukce. Budou také muset demontovat čtvrtinu střechy domu, která nyní bez části obvodových stěn visí ve vzduchu bez podpory. „Pak se statik do domu znovu vrátí a rozhodne o dalším postupu,“ řekla policejní mluvčí.

Policie zjišťuje, co mohlo být příčinou exploze. Výbuch plynu je jednou z možností. „Kriminalisté zjišťují informace. Musíme kontaktovat poslední obyvatele. Zjistit, jestli v bytě nepřebýval někdo nelegálně,“ řekla Viačková. Možností je podle ní řada. Mezi místními obyvateli, kteří dnes dopoledne postávali v okolí trosek, se hovořilo i o tom, že se v bytě údajně vařil pervitin a explodovala varna.