Děčínskou polikliniku mají nahradit kanceláře s úředníky

Děčín - Místo lékařských ordinací kanceláře. Státní úředníci rozhodli, že skončí provoz polikliniky v Děčíně. Budovu chtějí za sto miliónů opravit a pak se do ní sami nastěhovat. Lékařům proto neprodlouží nájemní smlouvy. Ti stěhování zatím odmítají a mají na své straně i vedení města.

Budova byla postavena ve třicátých letech a od počátku sloužila lékařům. Teď je v ní 17 ordinací, bývalo jich ale jednou tolik. Ti, kteří mohli, už odešli a budova je ze dvou třetin prázdná. Naopak úředníci ji dokáží zaplnit až po střechu. „Stát rozhodl, že všechny úřady v této lokalitě, která má, bude mít v jedné budově, což je určitě ekonomicky výhodnější,“ uvedla Marie Blažková, ředitelka Úřadu práce v Děčíně.

Prostory vhodné pro přestěhování polikliniky a zařízení, jako například rentgenu, ale podle chirurgů v Děčíně nejsou. Potřebný je i bezbariérový přístup a prostor pro sanitky. Za zachování polikliniky se už postavilo i město. „My jako magistrát jsme napsali dopis společně s komorou panu ministrovi Koníčkovi k zachování polikliniky,“ uvedl František Pelant (ČSSD), primátor Děčína. Ministerstvo se prosbou o zachování ordinací bude zabývat v příštích dnech.

Polikliniku v Děčíně možná nahradí kanceláře (zdroj: ČT24)