První ze Dnů NATO přilákal více než 50 tisíc lidí

Mošnov (Novojičínsko) – Více než 50 tisíc lidí z celé republiky si nenechalo ujít největší přehlídku vojenské letecké techniky v Evropě - Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově se představily jednotky z patnácti zemí. Vůbec poprvé se předvedli akrobati ze španělské vrtulníkové letky Patrulla Aspa a skupiny Turkish Stars. K vidění byly i české gripeny nebo rakouský Eurofighter Typhoon. Bohatý program bude na mošnovském letišti pokračovat i zítra.

Program třináctého ročníku ostravských, respektive mošnovských Dnů NATO odstartovala dvoumotorová stíhačka Eurofighter Typhoon rakouského letectva. Ta se divákům představila při průletu nad letištní plochou a opět odletěla na svou domovskou základnu. Na zemi ve statické ukázce pak mohou návštěvníci obdivovat jejího předchůdce, Tornado, který dorazil hned ve dvou verzích - verze GR.4 britských RAF a také Tornado IDS v barvách německé Luftwaffe.

Celkem se v průběhu víkendu představí letecká technika z patnácti zemí. Nechybí současná špička Vzdušných sil AČR – stíhačky JAS-39 Gripen, bojové letouny L-159 Alca či transportní CASA C-295, bitevní vrtulníky Mi-24 a víceúčelové Mi-171Š. Ve vzduchu se ukážou také elitní stíhačky slovenského letectva MiG-29, Francii bude zastupovat Mirage 2000-5F.

Leteckou historii připomene švédská výprava, ukáže předchůdce dnešních gripenů – stroj Viggen ze 70. let – a Saab 105 ze 60. let. Švédské letectvo připravilo také jednu z atrakcí leteckého dne – prostřednictvím svého KC-130 předvede ukázku tankování ve vzduchu, „krmeny“ budou české gripeny.

Zajímavostí je také alianční letoun včasné výstrahy E3A AWACS, největším exponátem ve statické ukázce je ovšem mohutný ruský transportní letoun An-124 Ruslan, lidé mohli vidět ukázku nájezdu armádního Panduru do jeho nákladního prostoru. Nebude chybět ani vzdušná akrobacie – zajistí ji španělská vrtulníková skupina Patrulla Aspa s pěti stroji EC 120 Colibri a také sedmičlenní Turkish Stars s lehkými nadzvukovými stíhači NF-5.

Dny NATO však nejsou pouze leteckou přehlídkou, pozornosti se proto dostane i pozemní vojenské technice. Kromě Panduru ukáže armáda také obrněná vozidla DINGO 2 a Iveco i tanky T-72M4CZ. Vojenskou historii potom zastoupí prvorepublikový československý lehký tank Škoda LT 35. Ukázky připravili kromě vojáků také policisté, hasiči a vězeňská služba.

Symbolickým poklepáním základního kamene byla dnes na letišti Leoše Janáčka v rámci Dnů NATO zahájena stavba nové věže Řízení letového provozu. Odhadovaná cena stavby je 180 milionů korun, nová věž by měla začít fungovat do dvou let. Mošnovské letiště je v ČR poslední, kde Řízení letového provozu věž nemá. „Bude v centrální části letiště, čili skoro uprostřed, a v rámci toho se k té věži dostaví další objekt, ve kterém budou naši hasiči,“ řekl ředitel letiště Pavel Schneider.