Nemocnice na Vysočině musí VZP vracet miliony, nemají ani korunu

Jihlava - Všeobecná zdravotní pojišťovna požaduje po čtyřech z pěti krajských nemocnic vrácení části záloh za loňský rok, celkem bezmála 50 milionů korun. Na takzvané vratky ale nemají zadlužená zařízení na účtech ani korunu. Peníze jim proto musí poslat kraj. Zastupitelé odsouhlasili částku 36,5 milionu. Žádné další peníze už ale podle hejtmana uvolnit nelze.

Nejvyšší vratku, 29 milionů korun, musí zaplatit Nemocnice Nové Město na Moravě. „Výše vratky nás šokovala. Ztráta hospodaření za prvních sedm měsíců je asi 24 milionů,“ řekla ČT ředitelka nemocnice Věra Palečková. Už teď přitom čerpají nemocnice peníze na výplaty z kontokorentu a začínají se odkládat i plánované operace. Dodavatelé léků a materiálu musejí na proplacení faktur čekat i sedm měsíců.

Aby se zatím nemusela zavírat oddělení, pošle VZP peníze kraj. Zastupitelé odsouhlasili částku 36,5 milionu korun. Žádné další peníze už ale kraj uvolnit nemůže. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) je situace velmi vážná: „Já z toho vidím jedinou cestu, že stát dodá do systému peníze, jinak skutečně hrozí kolaps a zastavení péče… Kraj už nemá naprosto žádné rezervy.“

Opozice ale viní ze současné situace kraj. Jeho vedení podle ní hospodaření svých nemocnic neuhlídalo. „Jak je možné, že za zcela identických celostátně nastavených pravidel má v jednom kraji jedna nemocnice vratku nula a druhá 29 milionů? Tak to asi bude záležet i na něčem jiném,“ podotkl lékař a krajský zastupitel Radek Černý (ODS). Hejtman kritiku odmítá. Na vině je podle něho špatně nastavený systém.

Zadlužené nemocnice na Vysočině (zdroj: ČT24)