Vidina úspor se na magistrátu Hradce Králové proměnila ve velké starosti

Hradec Králové – Drahou zkušenost s nejlacinější nabídkou udělal magistrát v Hradci Králové. Firma, které svěřil opravu školy, nedodržela termín a odvedla špatnou práci. Podle radnice je to důsledek zákona o veřejných zakázkách a podmínek evropské dotace, které preferují právě nejnižší cenu.

V hradecké Základní škole Mandysova sice zvoní a děti se učí. Škola je však staveništěm. Výměna oken a zateplování měly skončit 18. září. Zateplovací panely radnice přikázala firmě strhnout. Byly špatně nalepené. „Firma nedodržela stanovený technologický postup. Škoda určitě vznikla, ale my nemůžeme vystavit stavbu situaci, že by ve finále nebyla zkolaudována,“ uvedl Ondřej Votroubek z magistrátu Hradce Králové a stavbyvedoucí Martin Němec připustil: „Ano, byla to naše chyba.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Město vybralo v soutěži nejlevnější firmu, Miras z Plzně. Ta slíbila, že zakázku s rozpočtovou cenou od projektanta přes 39 milionů korun zajistí za méně než polovinu. Jenže vidina úspor se na radnici rázem proměnila ve velké starosti, zda se vůbec školu opravit podaří. „České přísloví praví: Co je laciné, je dvakrát placené. A v tomto konkrétním případě to platí dvojnásob,“ komentuje náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup (ODS). Radnice nyní zvažuje, že firmu vykáže, opravu školy zastaví a vypíše nový tendr.

Obce se podle advokátky Marvanové často bojí vypsat soutěž s důrazem na víc kritérií, než je pouze cena, třeba na záruku, servis či kvalitu. Nechtějí ztratit evropské dotace nebo být podezřelé, že s tendrem manipulují. „Ta obava může být odůvodněná, protože zákon o veřejných zakázkách je nesmírně komplikovaný. Měl by být jednodušší a měl by existovat jednoznačný výklad,“ potvrdila Hana Marvanová.

Za velký problém to považuje Svaz měst a obcí. Premiér v demisi Jiří Rusnok jeho zástupcům slíbil, že připraví novelu zákona.