Do odhlučněného klubu Fléda se vrátili návštěvníci

Brno - Nejznámější brněnský hudební klub Fléda má za sebou rekonstrukci. Práce trvaly dva roky a stály 750 tisíc. Kvůli problémům s hygienou, mimo jiné s hlukem, hrozilo podniku uzavření.

Celý uplynulý rok byl pro Flédu bojem o přežití. Radnice kvůli stížnostem na hluk od sousedů Flédy zakázala klubu hudební produkci po desáté hodině. Díky podpůrným akcím a peticím se nakonec provozovatelům klubu podařilo projednat výjimku s tím, že klub museli odhlučnit. 

Fléda řešila dva problémy. Nejen protihlukovou izolaci, ale i protipožární úpravy. Kvůli hasičům je v klubu nová betonová podlaha místo parket a kvůli hluku nové stropy a zesílené stěny. To je vše, co mohli provozovatelé z dostupných prostředků opravit. Aby bylo odhlučnění kompletní, je potřeba odhlučnit ještě stěnu u pódia. Na to ale zatím nejsou peníze. 

Rekonstrukce, při které se dělaly i úpravy interiéru, trvala dva roky. Poslední měsíc byl klub uzavřený úplně. O víkendu se v něm konala první hudební akce - během noci nebyly na klub žádné stížnosti. Nešlo ale o velký koncert. Hlavní zatěžkávací zkouškou projde podnik až tento týden. „Naším cílem je, aby Fléda a občané mohli žít nerušeně vedle sebe, proto jsme rádi, že se klub postupně odhlučňuje,“ uvedla mluvčí radnice Olga Pelcová.

„Od 1. září klub prošel kompletní rekonstrukcí, vyřešili jsme také související protipožární a protihluková opatření. V sále jsme postavili příčku proti hluku a vyměnili jsme dřevěnou podlahu za betonovou, čímž jsme zvýšili bezpečnost v případě požáru,“ popsal rekonstrukci provozovatel klubu Lukáš Stara.

Částečná rekonstrukce spolykala zhruba 750 tisíc korun. „Třetinu jsme zaplatili z partnerských zdrojů, s třetinou nám pomohli zaměstnanci. Přes léto si kolegiálně pozdrželi výplaty. Zbývající třetinu nákladů budeme platit z toho, co vyděláme v sezoně,“ poodhalil financování oprav Stara. Na finální etapu odhlučnění by klub potřeboval ještě téměř dva a půl milionu korun. Zatím je ale nemá. Dokončení rekonstrukce se tak odkládá.

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz.

V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.

Do problémů se Fléda dostala před více než dvěma lety, kdy klub denně kontrolovala městská policie, hygienici i kulturní komise městské části. Obyvatelé okolních domů si totiž často stěžovali na hluk a nepořádek. Zastupitelé Králova Pole proto schválili vyhlášku, která podnikům ve Štefánikově ulici s číslem popisným 18 až 28, mezi něž patří i Fléda, nařizovala zavřít nejpozději ve 22 hodin. Proti likvidační vyhlášce okamžitě začali bojovat příznivci klubu. Petici podepsalo zhruba dvacet tisíc lidí, mezi nimi i zpěvák Jiří Macháček nebo David Koller ze skupiny Lucie. Zastupitelstvo města Brna se nakonec postavilo proti a Štefánikovu ulici z vyhlášky vyškrtlo.

  • Klub Fléda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5066/506547.jpg
  • Klub Fléda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5066/506548.jpg
  • Fléda má po rekonstrukci nové podlahy a odhlučněné sály zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5066/506544.jpg
  • Fléda se teď pyšní odhlučněným stropem a stěnou zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5066/506539.jpg

Stížnosti ale neustaly, Fléda proto už dříve odhlučnila stropní konstrukci velkého sálu. „Vycpali jsme železné traverzy na stropě speciální hmotou, která má zvukově a tepelně izolační a protipožární vlastnosti,“ vysvětlil provozovatel klubu Lukáš Stara.