Poválečný památník ve Vitějovicích chátrá, na opravu chybí peníze

Vitějovice (Prachaticko) - Velký betonový Pomník míru ve Vitějovicích na Prachaticku radnice uzavřela. Monument, který patří místní radnici, se totiž rozpadá - kamenné desky se odlupují a drolí a popraskala i dlažba. Radnice peníze na opravu ale nemá, stejně jako kraj. Také sdružení veteránů odmítá přispět s tím, že v místě už má původní, malý pomník.

Na opravu Pomníku míru by radnice potřebovala 100 tisíc korun. „Pokud nám nepomůže kraj nebo nějaká jiná instituce, tak do památníku nehodláme investovat,“ uvedl Zdeněk Študlar (NEZ), starosta Vitějovic. Kraj v současné době peníze na opravu nemá, radnici může přispět nejdřív za rok, a to pokud přijde s projektem na revitalizaci celého místa. „Nevylučuju, že Jihočeský kraj se na tom bude podílet,“ uvedl Patrik Červák, vedoucí odboru památkové péče, Jihočeský kraj.

Vitějovice mají dva památníky, odděluje je silnice. Oba připomínají zastavení prchající německé a maďarské armády Američany. Na místě se Američané setkali i s Rusy a Čechoslováky. Podle historika Pavla Fencla se památníku říkalo památník setkání pěti armád. Pokud radnice získá peníze, památník zabezpečí tak, aby ho další zima znovu neponičila.

Pomník ve Vitějovicích chátrá (zdroj: ČT24)