Plzeň začne měřit rychlost radary, které jsou vidět

Plzeň – Západočeská metropole chce do konce tohoto roku spustit nový systém kontroly měření rychlosti; nová místa s tzv. úsekovými radary nebude město před řidiči tajit. Letní zkušební provoz totiž ukázal, že teprve vědomí přítomnosti radarů vede řidiče ke změně stylu jízdy.

Úsekové kamery Plzeň v průběhu léta testovala na Rokycanské třídě, přičemž padesátikilometrovou rychlost dodržel pouze jeden z deseti řidičů. „Když se řidiči dozvěděli, že úsekové měření bylo spuštěno, tak se provoz na Rokycanské třídě zlepšil,“ doplnil Aleš Průša z úseku bezpečnosti a prevence kriminality plzeňské radnice.

Stávající radary chce město nahradit úsekovými, a to celkem na deseti místech. „Jsou to zejména místa s častou nehodovostí, dále pak nebezpečné úseky a místa, kde opakovaně dochází k překračování povolené rychlosti,“ řekla mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Radnice předpokládá, že osazení úsekového radaru do jedné lokality vyjde na dva miliony korun. První úsekový radar začne měřit rychlost na Plaské třídě už do konce roku; hlavní tah na Most si vedení města společně s policií zvolilo nejen z důvodu častého překračování rychlosti, ale i proto, že tímto směrem z Plzně vyjede nejvíce kradených automobilů. Měřit se bude i ve vybrané části Koterovské třídy nebo Tyršově ulici.

Reportáž Lucie Pelanové (zdroj: ČT24)