Vrtulníky nad Velkou Amerikou: Lom ožil cvičením záchranářů

Beroun - Až dvě stě speciálních záchranářů ze všech složek integrovaného záchranného systému se sjelo do lomu Velká Amerika na Berounsko, kde po tři dny bude probíhat cvičení pro letecké záchranáře a speciální lezecké skupiny. Jedinečný terén těžko dostupných skal umožní záchranářům vyzkoušet si práci za ztížených až extrémních podmínek. Nebudou tak chybět ani specialisté ve vrtulnících a horská či vězeňská služba.

Výškoví specialisté z celé České republiky se sjeli do zatopeného lomu Velká Amerika. Speciální záchranáři si během následujících dní vyzkouší především záchranné akce spojené s prací v těžko dostupném terénu. Lom záchranářům umožňuje natrénovat jak pohyb ve skalních stěnách, tak práci ve ztížených světelných podmínkách či rovnou v naprosté tmě bývalých štol.

Většina z účastníků cvičení již má se zásahy podobně náročného typu zkušenost. Ne všichni záchranáři ale mají stejné podmínky pro dostatečnou praxi pro práci ve stiženém terénu, i proto je koordinace jednotlivých složek s vrtulníky jednou z hlavních součástí cvičení. „Složky, které mají letečtí záchranáři k dispozici, tedy ministerstvo vnitra, ministerstvo obrany, provozovatelé letecké záchranné služby, hasičský záchranný sbor a další, postupují podle společné metodiky,“ připomněl Pavel Chvalina, vedoucí výcviku leteckých záchranářů. Při podobně složitých nasazeních v terénu je tak zajištěna kompatibilita záchranářů různých složek a jednotlivých provozovatelů vrtulníků. 

Záchranáři v helikoptérách jsou proto jednou ze stěžejních součástí podobných cvičení. „Letecká záchranná služba funguje jako nedílná součást integrovaného záchranného systému. Cvičí se jak piloti, tak letečtí záchranáři pro situaci, kdy je potřeba zajistit transport zraněné osoby z těžko dostupného terénu,“ vysvětlil Chvalina. Na přepravu evakuované osoby pod vrtulníkem je třeba použit speciální záchranný závěs. Právě na jednotlivé kroky při transportech do nemocnice chtějí organizítoři akce klást důraz.

Záchranářské cvičení ve Velké Americe tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)