Parkování v Hradci je jen pro někoho, bez trvalého bydliště už karty nejsou

Hradec Králové – V Hradci Králové se zpřísnily podmínky pro parkování. Roční kartu za 1200,- korun si už nemohou koupit lidé, kteří neprokáží trvalý pobyt tam, kde chtějí s autem stát. Jediná možnost je koupit si abonentní kartu, která je ale téměř osmkrát dražší. Změnu pravidel schválili hradečtí radní, a přivolali tak na sebe hněv řidičů. Ti hovoří o diskriminaci. Podle radnice ale ke změně přispělo i chování samotných řidičů, kteří si mezi sebou karty dále přeprodávali.

Parkovací podmínky se v Hradci Králové změnily takřka z hodiny na hodinu. Rezidentní kartu pro konkrétní místo nově dostane pouze ten, kdo na něm má trvalé bydliště. Kdo žije v nájmu anebo není vlastníkem auta, se kterým chce parkovat, místo karty dostane nanejvýš pokutu. „Už se to nedává na nájemní vztah ani na zapůjčená vozidla,“ potvrdila pracovnice firmy ISP, která parkovací systém provozuje.

Změny parkovacích podmínek ovšem musela schválit radnice, na kterou se teď řidiči zlobí. „Znamená to dát auto někam na periferii a docházet – problém. Město rozhoduje poměrně drsným způsobem,“ podotkl Michal Hruška, který je sice spolumajitelem královéhradeckého domu, ale bydliště má jinde. Jedinou alternativou je teď pro něj abonentní parkovací karta, která však místo 1 200 korun stojí 9 000.

ISP s vedením města přispěchali hned se dvěma důvody, proč bylo nutné dosavadní parkovací systém zpřísnit. Jedním je interpretace loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se týkalo sporu o vydávání karet lidem bez trvalého bydliště ve vymezené části města. „Nemá oporu v zákoně a obec není oprávněna jim parkovací kartu vydat,“ vzkázala firma. Podle primátorského náměstka Martina Soukupa (ODS) se město hlavně snaží zamezit „černému trhu“ s parkovacími kartami. „Zjistili jsme, že dochází k podvodům, jednotlivé parkovací karty se přeprodávají. To znamená, že lidé, kteří v dané lokalitě bydlí, nemají kde zaparkovat. Proto jsme přistoupili k této restrikci,“ zdůvodnil Soukup.

Nový parkovací systém začne naplno fungovat, až vyprší dosud platné předplacené parkovací karty vydávané podle původních pravidel i studentům, nájemníkům nebo lidem s autem napsaným třeba na rodiče.

Vlastimil Weiner o parkování v Hradci Králové (zdroj: ČT24)