S výměnou starých řidičských průkazů lidé váhají. Praha posílí provoz

Praha – Lidé nechávají výměnu starých řidičských průkazů na poslední chvíli - a přidělávají problémy jak sobě, tak také úřadům. Ještě nyní podle ministerstva dopravy zbývá vyměnit téměř půl milionu kusů - jenom v Praze asi 60 tisíc. Přitom už v těchto dnech se stojí na řadě míst nemalé fronty. Právě pražský magistrát z obavy před návalem lidí posílí směny a prodlouží otevírací dobu na dopravně správním oddělení.

Úředníci v Praze budou pracovat na tři směny, nikoliv na jednu, jako tomu bylo dosud. Město zároveň zvýší počet úředníků i na odboru majetku. „Do konce roku není možné stihnout odbavit takové množství lidí na úřadě ve standardní pracovní době,“ řekl primátor Tomáš Hudeček. Současná výměna průkazů se týká řidičů, kteří jej mají vydaný do 1. dubna 2004.

Úředníci proto budou nově pracovat ve třísměnném provozu. Dosud zaměstnanci pracovali ve dvou směnách od pondělí do čtvrtka od 7:00 do 18:00. Na těchto časech se nic měnit nebude. Už tento týden se ale rozšíří otevírací doba na všech sedm dnů v týdnu, přičemž v pátek bude otevřeno od 7:00 do 14:00, v sobotu od 8:00 do 14:00 a v neděli od 13:00 do 18:00.

Zároveň se uvažuje o navýšení tabulkových míst o 250 lidí s tím, že jde o limit, v jakém se bude město pohybovat do konce letošního a v příštím roce. Fyzicky ale magistrát přijme do konce letošního roku 50 až 80 lidí. První nové zaměstnance začne úřad nabírat již zhruba koncem října, musí totiž vypsat výběrová řízení na obsazení nových míst, což trvá asi 15 dní.

Podobně i v Brně odkládají řidiči výměnu starých průkazů za nové na poslední chvíli. „V tuto chvíli se žádné fronty netvoří, naopak bychom byli rádi, kdyby si lidé mnohem více uvědomili tu situaci,“ zmínil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Právě ve městech je průkazů k výměně nejvíc: 62 tisíc jen v Praze, zhruba třetina v Brně a dvanáct tisíc v Ostravě. Celkem by na úřady mělo ještě dorazit statisíce řidičů.

„Pokud se ta výměna nezvýší, tak na začátku příštího roku bude zhruba 300 tisíc řidičů bez platného průkazu,“ varuje mluvčí ministerstva Martin Novák. K výměně mohou lidé přijít i po Novém roce - ale už za poplatek padesát korun. Jízda s neplatným průkazem navíc řidiče přijde až na dva a půl tisíce korun.