Drop In se stěhuje na Bulovku

Praha - Pražské metadonové středisko Drop In se po dlouhých odkladech stěhuje do nového působiště. Sídlit bude nově v pavilonu záchytné stanice v areálu Nemocnice na Bulovce, který patří pod magistrátní polikliniku ve Spálené. Smlouva o pronájmu je před podpisem, řekl vedoucí lékař Drop In Jiří Presl.

„Byli jsme v situaci, která byla neúnosná,“ poznamenal Presl. Metadonové centrum muselo loni v srpnu skončit v ulici Ve Smečkách, kde radnice Prahy 1 odmítla prodloužit nájemní smlouvu. Už v té době se mluvilo o tom, že by se centrum mělo přestěhovat na Bulovku, stěhování ale bylo několikrát odloženo. „Od minulého vedení města jsme slyšeli jenom sliby,“ uvedl Presl.     

Po přestěhování ze Smeček metadonové centrum fungovalo krátkou dobu provizorně v pronajatém autobuse u Hlavního nádraží, tento nápad ale musela organizace brzy opustit kvůli nátlaku nájemce budovy nádraží. Poté se přestěhovalo na Boršov, kde sídlí jeho kontaktní centrum. Ani to ale nebylo ideální řešení. Zatímco metadonové centrum je totiž určeno pro narkomany, kteří se pokouší závislosti zbavit, do kontaktní centra si chodí aktivní uživatelé drog například měnit injekční stříkačky, což má zamezit šíření nakažlivých nemocí. Tyto dvě skupiny by se proto neměly potkávat ve stejné ordinaci.

Postoj se podle Presla změnil s novým vedením města

S novým vedením Prahy se podle Presla postoj magistrátu změnil a stěhování na Bulovku se podařilo dotáhnout do konce. Nabídnuté prostory jsou prý malé a daleko od centra města, ale vzhledem k situaci je za ně vedení organizace vděčné. „Předpokládáme, že ostrý provoz by začal 1. listopadu,“ uvedl Presl. Podrobnější informace chce město a Drop In zveřejnit na úterní tiskové konferenci.

Praha 1, která dala Drop In výpověď z původního dlouholetého střediska, stěhování na Bulovku přivítala. „Vítáme, že se dlouho slibované stěhování dotáhlo do konce,“ řekla mluvčí radnice Veronika Blažková. „Chceme, aby se tato problematika rozptýlila po celém městě,“ dodala s tím, že pokud ke stěhování skutečně dojde, radnice bude jednat o případném znovuobnovení dotací pro Drop In.

Rozhovor s Jiřím Preslem, vedoucím lékařem Drop Inu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod