Obyvatelé jihočeských obcí se bouří proti kamionům

Prapořiště - Obyvatelé Prapořišťě na Domažlicku začali bojovat proti kamionové dopravě. Na trase do Německa, kudy si řidiči krátí cestu, jde už o třetí obec, která proti průjezdu kamionů sepsala petici. Bouřit se začali i lidé v sousedním Bavorsku. S německou stranou tak o řešení ještě v říjnu bude jednat Plzeňský kraj.

Za hodinu projede Prapořištěm směrem do Všerub zhruba čtyřicet kamionů. Kamiony, které by jinak musely jezdit do Německa po hlavním tahu přes Domažlice a Folmavu, si silnicí druhé třídy přes Prapořiště krátí cestu. Lidé si stěžují na hluk i bezpečnost, sepsali už proto i petici, stejně jako další tři obce na stejné trase. „Snažili jsme se o snížení rychlosti projíždějících kamionů, to nám bylo policií zamítnuto,“ uvedla Ludmila Rousová, starostka Všerub (STAN).

Nespokojení jsou i lidé v Bavorsku

Kvůli neutěšené dopravní situaci se protestuje i v sousedním Bavorsku, právě kvůli tomu by mělo vedení Plzeňského kraje vyvolat ještě tento měsíc jednání. „Bude se snažit získat jejich souhlas tak, aby ta úprava byla úplná a funkční, a aby i řidiči, kteří přijíždějí z Německa, byli včas informováni o dopravním omezení,“ uvedla Šárka Stará, mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje. Německá strana ale jednání podmínila dokončením obchvatu města Furth Im Wald. Na české straně zatím dosáhla svého jen obec Hájek nedaleko Všerub. Plzeňský kraj tam dopravu nedávno odklonil.

Prapořiště bojuje proti kamionům (zdroj: ČT24)