Klatovskou nemocnici ohrožuje její obliba, peněz ubylo, ale pacientů je více

Plzeň – Stále do větších dluhů zabředají nemocnice v celé zemi. Největší potíže mají paradoxně ty nejmodernější a nejoblíbenější, které nedávno otevřely docela nové pavilony – letošní úhradová vyhláška s nimi nepočítá, provoz je přitom nákladnější než v minulosti. Takový problém má klatovská nemocnice, která loni otevřela docela novou budovu a přichází více pacientů. Má už stomilionovou ztrátu, blíží se k platební neschopnosti a hrozí jí, že v listopadu bude muset zavřít. Pojišťovny sice zvýšily úhrady, ale ani to nestačí.

Hlavním problémem, který táhne klatovskou nemocnici ke dnu, je její obliba. Do nově otevřeného monobloku chodí více lidí než dříve, například počet porodů se zvýšil o 14 procent. Peněz však nemocnice od pojišťoven dostává stejně jako v minulosti, s vyšším počtem pacientů totiž nepočítá úhradová vyhláška, jíž se pojišťovny řidí.

Klatovská stomilionová ztráta je z nemocnic v Plzeňském kraji největší a ohrožuje samotnou existenci nemocnice. „Vypadá to, že bychom asi 10. listopadu museli nemocnici zavřít,“ varoval její ředitel František Lešundák. Podle regionální ředitelky VZP Bronislavy Hlachové ale situace není až tak kritická, porody prý pojišťovna dodatečně uhradí.

Jenže peníze budou nemocnici chybět i v ambulantní části. VZP sice přistoupila na jednoprocentní navýšení záloh na poslední tři měsíce, ale ani to nestačí. „Momentálně mám překročení 15 procent výkonů u VZP na ambulanci a 20 procent výkonů na hospitalizaci,“ upozornil František Lešundák.

Ztrátu klatovské nemocnice nakonec bude muset kompenzovat kraj. Ten ale chce, aby mu peníze poskytl kraj v podobě dvouapůlmiliardové půjčky. Tu hodlá podpořit i ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

David Havlena o klatovské nemocnici (zdroj: ČT24)