Vlaky z Liberce do České Lípy pojedou po obnovené trati nejpozději v květnu

Liberec – Správa železniční dopravní cesty začala shánět firmu, která opraví trať u Rynoltic na Liberecku, kterou v červnu zničila povodeň. Železničáři už mají posudek stavu dráhy, podle kterého oprava vyjde na 68 milionů korun. Jak rychle bude trať opravena, závisí na počasí, mohlo by to být již do konce roku, nejpozději potom koncem května příštího roku.

Oprava poškozené části trati Liberec – Česká Lípa by mohla začít na přelomu října a listopadu, jak bude dále probíhat, závisí především na počasí. Mluvčí SŽDC Marek Iliaš uvedl, že pokud budou klimatické podmínky příznivé, je oprava naplánována do konce letošního roku roku, v opačném případě je termín až na konci května příštího roku.

Kvůli poškození trati je u Rynoltic výluka, do autobusů musí přestupovat jak cestující z osobních vlaků Liberec – Česká Lípa, tak z liberecko-ústeckých rychlíků. Voda v červnu trať podemlela, 70 metrů kolejí potom zůstalo částečně ve vzduchu. SŽDC se zahájením opravy musela dlouho čekat, protože se podloží hýbalo.

Úsek trati u Rynoltic patří k trojici, které letošní povodně a sesuvy poškodily nejvážněji. Ještě hůře však dopadla trať nedaleko Lovosic, kterou zničil stejný sesuv podmáčeného svahu jako nedalekou dálnici D8 – její oprava zatím není ani v dohledu. Naopak ještě letos by měla být opravena trať z Peček do Kouřimi.