Spor kolem spalovny v Chotíkově pokračuje a ohrožuje peníze z EU

Plzeň - Kolem plánované spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně se znovu rozpoutaly bouřlivé diskuse. Ekologickým aktivistům se nelíbí rozhodnutí krajského úřadu, který dal stavbě zelenou. Protesty Dětí Země můžou vážně ohrozit možnost získání evropských dotací, a tak celou stavbu významně prodražit. Zároveň hrozí, že stavbu dofinancuje investor a promítne ji do cen pro spotřebitele.

Naprosto iracionální a skandální je podle plzeňských Dětí Země rozhodnutí krajských úředníků. Ti měli podrobně posoudit vliv spalovny na životní prostředí. „Úředníci dospěli k závěru, že celý proces EIA skončí se zjišťovacím řízením, protože zjistili, že stavba nemá dopady na životní prostředí, tudíž se nemusí posuzovat v celém rozsahu,“ informuje radní Plzeňského kraje pro životní prostředí Petr Smutný. „Pro nás je to ocenění toho, že jsme projekt udělali na výbornou,“ říká zástupce investora a generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.  

Děti Země mají ale opačný názor. Podle nich byl proces zastaven předčasně a budou dělat všechno pro to, aby verdikt úřadu zneplatnili. „V současné době zvažujeme, co bude v této situaci nejvhodnější. Je možné podat stížnost, je možné se bránit soudní cestou,“ naznačuje místopředseda Dětí Země Martin Hyťha.   

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Projekt spalovny má napilno a protesty ekologických aktivistů můžou jeho realizaci zkomplikovat. Ve hře jsou totiž evropské dotace. Pokud teplárna nepodá včas žádost, pomoci z Bruselu se nedočká. „Je škoda, kdybychom o tyto peníze přišli, protože odpad se nějak likvidovat musí,“ varuje Petr Smutný.  

Plzeňská teplárna chce spalovnu postavit stejně. Pokud dotace nezíská, bude muset investovat víc ze svého, a to se projeví na zdražení služeb pro Plzeň. „Čím více ekologického teroru, tím to bude v budoucnu pro lidi dražší,“ uzavírá Tomáš Drápela. 

Spalovna má stát zhruba dvě a půl miliardy korun. Evropské dotace by přitom mohly pokrýt až čtyřicet procent nákladů.