V Uherském Hradišti budou kola parkovat v bezpečných boxech

Uherské Hradiště – Zvláštní „parkoviště“ pro jízdní kola vzniknou na několika místech Uherského Hradiště. Půjde o uzamykatelné boxy, kam bude možné bicykly odložit. Radnice města se silnou vnitřní cyklodopravou, kam na kolech navíc přijíždějí turisté, boxy postaví nejprve u nádraží, později také u autobusové stanice a aquaparku.

Používáním boxů na jízdní kola by mohlo ubýt příležitostí pro zloděje, kteří v Uherském Hradišti kola často kradou. Služba bude bezplatná, cyklista vždy odklopí volný box, kolo do něj uloží a zase jej zavře, box uzamkne kódem a vloží minci jako vratnou zálohu. „Bude tam osm až deset míst pro kola, kde se budou dát bezpečně uložit. Reagujeme tak na poptávku, protože v Uherském Hradišti je hodně cyklistů a také hodně turistů přijíždí do města na kolech,“ uvedl uherskohradišťský místostarosta Zdeněk Procházka (KDU-ČSL).

Stavba parkovacích boxů pro jízdní kola bude stát asi půl milionu korun, jeden box podle místostarosty stojí 40 až 50 tisíc. S postupnou stavbou uzamykatelných boxů se ve městě také zvýší celkový počet míst, kde je možné kola odstavit. Nedávno radnice v centru dosadila nové stojany.