Po ztrátě trolejbusů zrušil opavský DP tři posilové linky

Opava – Tři linky městské hromadné dopravy dočasně zrušil opavský dopravní podnik. Po požáru v depu nemá firma jak je obsloužit. Požár v neděli odpoledne zničil sedm trolejbusů, dalších devět poškodil a výrazně tak zmenšil vozový park, který má Městský dopravní podnik Opava (MDPO) k dispozici. Většímu výpadku provozu firma zabránila díky vypůjčení sedmi vozidel z Ostravy.

Opavský dopravní podnik oznámil, že po požáru nevypraví trolejbusové linky 202, 205 a 210, a to bez náhrady. Jedná se o posilové linky, které jezdí pouze ve špičkách, linka 202 jezdí pouze jednou denně v pracovní dny. Zrušené linky obsluhovaly oblast Kateřinek a Globusu. Další linky opavské MHD by navzdory požáru měly jezdit bez omezení. „Pro cestující by to nemělo být tak hrozné,“ podotkla mluvčí města Lada Dobrovolná. V dalších dnech se bude podnik snažit zajistit dopravu svými i vypůjčenými vozidly postupně v plném režimu.

Dočasně je mimo provoz šestnáct opavských trolejbusů, rozsáhlejší výluka však není nutná, protože si dopravní podnik půjčil devět náhradních autobusů od ostavského dopravního podniku a dopravní společnosti TQM. „V náhradních vozidlech není náš odbavovací systém, takže pokud do nich cestující nastoupí, jedou v nich zdarma,“ upozornila mluvčí Dobrovolná. V příštích dnech by mohl podnik se zapůjčenými vozidly zajistit dopravu již v plném rozsahu. Poškozené trolejbusy se potom vrátí do provozu do konce týdne.

Požár v depu opavského dopravního podniku vypukl v neděli po čtvrté hodině odpoledne, zničil sedm trolejbusů a poškodil devět dalších, předběžná škoda činí 48 milionů korun. Příčinou zřejmě byla technická závada na jednom z nich.