Znojmo bude mít zastávku Centrum, vznikne blízko nemocnice

Znojmo – Do znojemské nemocnice bude možné dojet vlakem. Na okříšské trati v její blízkosti postaví Správa železniční dopravní cesty novou zastávku, její stavbu na městském pozemku schválila radnice. Vlaky budou v zastávce nazvané Znojmo-centrum zastavovat od roku 2015.

Ačkoli se bude nová zastávka jmenovat Znojmo-centrum, na Masarykovo náměstí z ní bude podobně daleko jako na městské nádraží. Lidé se na ni dostanou z ulice Růženy Svobodové, z vlaku tedy bude blízko do nemocnice, střední odborné školy a učiliště či Jubilejního parku. Město o vznik zastávky usilovalo rok, přispěje na ni půl milonu korun z předpokládaných tří milionů. „Zřízení nové zastávky samozřejmě vítáme, město o ni usilovalo již delší dobu,“ podotkl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Pro stavbu zastávky bude nutné upravit železniční spodek, postavit nástupiště a upravit rozvody nízkého napětí a osvětlení. Protože město samo o vznik stavby usilovalo, se stavbou na svých pozemcích nemá problém. „V minulých dnech dalo město investorovi akce, kterým je Správa železniční dopravní cesty, souhlas k realizaci stavby na pozemku, jehož vlastníkem je město Znojmo,“ podotkl starosta.

Příští rok by měla také začít modernizace další trati ze Znojma, která vede do Břeclavi. V první etapě čekají opravy část trati ze Znojma do Hrušovan nad Jevišovkou. Na opravy železnice na Znojemsku příští rok podle dostupných informací poputuje zhruba 400 milionů korun.