Autobusy opustily silničky za Hradcem, oprava novoměstské silnice skončila

Hradec Králové – Silnice, která vede z Hradce Králové směrem na Nové Město nad Metují, má nový povrch a například také odvodnění. Problémy tak po půl roce končí pro řidiče, ale také obyvatele okolních obcí, kterými projíždělo nezvyklé množství aut, která uzavřenou hlavní silnici objížděla.

Oprava zhruba kilometru silnice II/308 v královéhradecké Slatině začala v březnu, Královéhradecký kraj za ni zaplatil 31 milionů korun. Silnice teď má nový povrch, odvodnění, vjezdy a rekonstruované příčné propustky. „Museli také přeložit místní kabelové vedení, veřejné osvětlení, postavit protihlukovou zeď a vyměnit okna v přilehlých nemovitostech,“ doplnil náměstek hejtmana Karel Janeček.

Stavba se nečekaně zdržela téměř o dva měsíce. „Od poloviny dubna do začátku června však musela být přerušena, protože se v dané oblasti změnila výška podzemní vody a část stavby zaplavila. V té době tak museli odborníci provést nový geologický průzkum, aby správně stanovili další postup stavebních prací,“ vysvětlil mluvčí krajského úřadu Jiří Hošna.

Problémy ale neměli pouze stavbaři, trpěli také obyvatelé okolních obcí, kam se vydala auta objíždějící uzavírku. V obci Divec, kudy vedla objízdná trasa pro linkové autobusy, dokonce v květnu uspořádali lidé krátkou protestní blokádu. Podle místostarostky Hany Fátorové jezdily přes obec těžké autobusy i přesto, že je na diveckém mostku omezení hmotnosti na 3,5 tuny.

Na letošní rekonstrukci novoměstské výpadovky na okraji města naváže v příštím roce další etapa – opět asi kilometr směrem k centru Hradce Králové. Kraj ale bude potřebovat 30 milionů korun, stavět zřejmě začne pouze, když získá dotaci od Evropské unie.