Podvodníci zneužívají lidi v nouzi

Plzeň - V Plzeňském kraji se množí případy zneužívání lidí v nouzi. Společnosti i podnikaví jednotlivci nabízejí zadluženým lidem výhodnou půjčku. Nakonec jim ale peníze nedají, a navíc je připraví o střechu nad hlavou. Často si přitom vybírají ty, kteří se v obtížné situaci těžko orientují. Společnost Člověk v tísni se teď např. snaží zachránit dům pětičlenné rodině v Nýřanech.

Pan Jiří se dostal do bezvýchodné situace. Jeho rodina se topí v dluzích a úroky narůstají. Když slyšel o výhodné půjčce, neváhal. „Navštívili nás dva pánové a ptali se, jestli nepotřebujeme finanční pomoc,“ líčí situaci poškozený pan Jiří. „Viděla jsem je poprvé v životě a vůbec jsem je neznala,“ dodává jeho žena Hana.

Smlouva o půjčce na 350 tisíc byla okamžitě připravená k podpisu a pan Jiří byl nadšený. Netušil, že nad svou pětičlennou rodinou podepsal ortel bezdomovců. „Podepsali smlouvu o zajišťovacím převodu práv k nemovitosti. Svůj dům tak přepsali na věřitele,“ říká k případu pracovní a finanční poradce Člověka v tísni Michala Baslová. „Následně podepsali exekutorský zápis, kterým se vzdali práva na soud,“ dodává mluvčí Člověka v tísni v Plzni Monika Hertlová.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Podobný osud řeší v Plzeňském kraji čím dál víc lidí. Právní oddělení Člověka v tísni se jim snaží pomoci. „Právní oddělení není teď schopné říci, jaké mají šance, ale jsou malé, protože klienti podepsali spoustu dokumentů, kterými se vydali všanc věřiteli,“ uzavírá Michala Baslová.

Zatímco pan Jiří nemá svědky ani důkazy, druhá strana trumfuje perfektně zpracovanými dokumenty s jasným podpisem klienta. Kromě ztráty domova bude muset pan Jiří nejspíš zaplatit i 350 tisíc, které si podle smlouvy půjčil, ale nikdy je neviděl.