Blanka – záchytné parkoviště – pěšky do zoo, naplánoval magistrát

Praha – U výjezdu z Bubenečského tunelu, který je součástí komplexu Blanka, vznikne velké záchytné parkoviště. Městská rada schválila změnu územního plánu, který umožní stavbu parkoviště v pražské Troji a plochy pro městskou hromadnou dopravu. Podle představy vedení města budou parkoviště využívat lidé, kteří chtějí do zoologické či botanické zahrady. Zatím ale není rozhodnuto, kdy stavba parkoviště začne.

Odstavná plocha pro osobní auta i MHD na 33 016 metrech čtverečních má podle představ magistrátu i místní radnice zlepšit dopravu v pražské Troji, která je především v létě přetížena auty lidí mířících za místními atrakcemi. „Parkoviště by sloužilo jako další parkoviště pro jakékoliv cesty do Troje, tedy jak do zoo, tak do Trojského zámku a botanické zahrady,“ řekl primátor Tomáš Hudeček. Parkoviště zařazené do systému P+R má být hned u výjezdu z Bubenečského tunelu, bude možné pokračovat odtud městským autobusem nebo pěšky. Z materiálu, který městská rada schválila, ale není jasné, kdy se začne parkoviště stavět ani na kolik vyjde.

V Praze je zatím 22 parkovišť P+R, odstavit na nich auto lze například na Černém Mostě, Běchovicích, Chodově, Hostivaři, Radotíně nebo na Skalce. Jedno je i v blízkosti plánované nové plochy – na druhém vltavském břehu u stanice metra Nádraží Holešovice. Parkoviště jsou určena hlavně mimopražským řidičům, kteří zde zanechají svůj automobil a dále do centra Prahy jedou MHD. Cena za parkování na parkovištích P+R činí 20 korun.