Pardubické K-centrum je opravené, závislým lidem nabídne sprchu i pračku

Pardubice – Aby měli lidé, kteří jsou závislí na drogách, alespoň minimální hygienické zázemí – toaletu či sprchu – nechalo občanské sdružení Laxus přestavět kontaktní centrum v Pardubicích. Jeho prostory jsou teď bezbariérové a mají nové vybavení. Rekonstrukci nízkoprahového zařízení zaplatilo město.

Pardubické K-centrum pomáhá narkomanům dostat se ze závislosti na drogách, ale také jim zajišťuje základní potřeby – mohou si zde zajít na toaletu, osprchovat se nebo vyprat prádlo. V poslední době ale bylo využití nízkoprahového centra jako hygienického zázemí diskutabilní. „Ten baráček nebyl v dobrém stavu, měli jsme problémy s hygienou,“ poukázal náměstek pardubické primátorky Jindřich Tauber (ČSSD). Budova patří městu, které zajistilo její opravu za 1,2 milionu korun.

Do kontaktního centra v Pardubicích ročně přichází na 200 narkomanů, nejvíce z nich je závislých na pervitinu, a současně je řada pardubických narkomanů bez střechy nad hlavou. Možnost umýt se je pro ně proto důležitá. „I minimální hygienický servis, který jim pardubické kontaktní centrum poskytuje, dokáže významně omezit rizika, která ohrožují jak uživatele drog, tak běžnou veřejnost,“ poznamenal mluvčí pardubického magistrátu Miroslav Janovský.

Kromě sprchy a pračky K-centrum drogově závislým lidem nadále pomáhá také ze závislosti se dostat. „Klienti se sem často dostávají v situaci, která se zdá bezvýchodná,“ uvedla vedoucí K-centra Eva Mifková. Podle mluvčího Janovského od roku 2007, kdy začalo v Pardubicícho fungovat, pomohlo centrum téměř tisícovce závislých lidí.

Michal Klokočník o pardubickém K-centru (zdroj: ČT24)