Lidé ve Dvoře Králové automaty nechtějí

Dvůr Králové nad Labem - Obyvatelé Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku chtějí i nadále zákaz výherních hracích automatů na území města. V majetku města by také měla zůstat vodovodní a kanalizační síť. Lidé o tom rozhodli v místním referendu probíhajícím zároveň s parlamentními volbami.

V referendu hlasovalo přes sedm tisíc lidí, což je více než 54 procent voličů. Radnice vysokou účast voličů v místním referendu uvítala, protože v některých městech se při referendech v poslední době stalo, že nepřišlo potřebných 35 procent voličů. „Myslím si, že účasti napomohlo konání současně se sněmovními volbami. Navíc ta otázka vody je pro mnoho lidí ve Dvoře stále živá,“ řekl Jan Bém.

Radnice před referendem uvedla, že město chce znát názor obyvatel na zákaz výherních automatů, protože se stupňuje tlak majitelů heren na úpravu již několik let platné vyhlášky o úplném zákazu výherních automatů na území města. S úplným zákazem hracích automatů souhlasilo v referendu 81,99 procenta voličů.

Vodovody a kanalizace dál zůstanou městu

Druhou otázkou radnice zjišťovala, zda lidé chtějí, aby vodovodní a kanalizační síť ve městě zůstala i nadále v majetku města a byla provozována městskou společností. S tím vyjádřilo souhlas 95,98 procenta voličů.

Dvorská radnice v roce 1994 městské vodovody a kanalizace pronajala soukromé firmě, město však s provozovatelem mělo dlouhodobé spory, které řešilo i u soudu. V roce 2012 se město s podnikatelem dohodlo, že mu zaplatí desítky milionů korun a vodovody a kanalizace bude opět provozovat radnice.  

Podle Béma radnice vyhlásila referendum především proto, aby v budoucnu nedošlo v otázce výherních automatů či vlastnictví vodovodní a kanalizační sítě ke změnám. „Za rok máme volby a mohlo by se stát všechno možné, například kolem vody krouží zahraniční investoři a my jsme chtěli, aby byla jistota, že se v těchto věcech nic nezmění,“ řekl Bém.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)