Na Budějovicku vzplála skládka nelegálního odpadu

České Budějovice - Rozsáhlý požár zachvátil včera odpoledne sklad nelegálně dovezeného německého odpadu v obci Vráto na Českobudějovicku. Lidé se evakuaci vyhnuli jen díky příznivému větru. Jihočeští hasiči požár stále dohašují. Nerecyklovatelné plasty a kusy textilu na místo přivezla firma Profiakont, která je momentálně v konkurzu. Příbuzní jejího bývalého prokuristy jakoukoliv odpovědnost za uložené odpady odmítají. Podle místních starostů je společnost zodpovědná i za uložení především německého odpadu v nedaleké obci Hůry.

První hlášení na tísňovou linku ohlašovalo hustý dým a plameny, které zachvátily bývalý kravín. Hasiči však na místě zjistili, že problém je větší, než čekali. Hořet totiž začal nelegální sklad německého odpadu. 

Hasiči okamžitě doporučili obyvatelům okolních obcí nevětrat a začali s přípravou evakuace. Místní ale měli štěstí. Vítr foukal mimo nejbližší obydlené oblasti. „Ovzduší zatíženo je, ale naštěstí vane vítr, který zplodiny odnáší mimo obydlené oblasti,“ říká Luděk Schreiber z České inspekce životního prostředí.
 
Podle policie evakuace nebyla nutná. To ale lidi příliš neuklidnilo. „Určitě obavy mám, protože nedaleko mám sestru,“ svěřila se obyvatelka z nedalekých Českých Budějovic. 
 
Na skládku ve Vrátě už přitom poukázalo v únoru 2006 sdružení Arnika. Jeho představitelé se už tehdy obávali možného požáru. Odpadky podle nich byly nerecyklovatelné a jejich likvidace ve speciální spalovně je drahá. Na místě zasahovala Česká inspekce životního prostředí. Společnost Profiakont tehdy část odpadu odvezla do nedalekých Hůr. Zbytek, jak se ukázalo, zůstal uvnitř bývalého kravína.
 
O příčině požáru zatím nechtějí policisté spekulovat. Dokázat úmyslné zapálení odpadu bude podle nich ale mimořádně obtížné. Ekologičtí aktivisté i místní obyvatelé spekulují o tom, že odpadky někdo úmyslně zapálil. Jejich likvidace ve speciální spalovně je totiž velmi drahá.