Evropské secesní umění se představí v Obecním domě

Praha – Vybraná díla české a evropské secese ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea představuje nová výstava v Obecním domě, která se pro návštěvníky otevře v pátek 1. listopadu. Jejím cílem je podle pořadatelů ukázat užité secesní umění jako reformní umělecký proud, který byl součástí modernizačního a emancipačního úsilí konce 19. století. „Chceme ukázat vitalitu, životní energii, která z mnoha děl vyzařuje,“ řekl kurátor výstavy Radim Vondráček. Expozice potrvá dva roky.

K vidění je na 500 exponátů –  sklo, keramika, reklamní materiály, tehdejší móda či secesní nábytek od architektů Leopolda Bauera či Louise Majorella. „Secese byla výjimečná nejen svou uměleckou invencí, je to období, kdy umění vstupuje do všech sfér každodenního života. Nikdy v minulosti žádný umělecký proud tolik nemanifestoval sepětí umění a života,“ komentoval hlavní kurátor výstavy Radim Vondráček. 

Umění se stává posvěcením všedního dne

"V České estetice psal o secesi F. X. Šalda, podle kterého se umění má stát posvěcením všedního dne. Na tyto aspekty jsme chtěli ukázat, proto se výstava jmenuje Secese - vitální umění. Je výjimečná životní energií, která se v těch dílech skrývá," dodal kurátor, který označil secesi za významný reformní umělecký proud, který byl součástí modernizace celé společnosti. 

Nejznámější autor Alfons Mucha je zde představen velice reprezentativně, nejen plakáty, ale i jeho ornamentálními návrhy a především velkou dekorativní malbou pro světovou výstavu v Paříži pro pavilon Bosny a Hercegoviny. Mucha ovšem nebyl jediný, kdo se uplatnil v Paříži. Silně je tu zastoupen Vojtěch Preissig, který se stal světoznámým grafikem a typografem a dále čeští žáci, kteří studovali v ateliéru Otto Wagnera ve Vídni, jako Jan Kotěra či Leopold Bauer.

Expozice je multimediální

Výstava je podle tvůrců specifická tím, že představuje v kontextech a souvislostech jak české, tak zahraniční tvůrce. Expozice bude do jisté míry multimediální. „Prostřednictvím tabletů si mohou návštěvníci nalistovat rozšířenější informace, které si mohou stáhnout do mobilního telefonu. Připravili jsme také časovou osu zobrazující toto období,“ uvedla ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Königsmarková. 

Prezentace nabídne rovněž 3D skeny secesních předmětů, které vznikly v rámci evropského projektu Partage Plus, a on-line propojení na portál Europeana s digitalizovanými fondy evropské secese z významných evropských institucí. K výstavě bude vydán obsáhlý a reprezentativní katalog, přibližující více než 400 vystavených exponátů.

Vydáno pod