V Praze 11 se štěpí ČSSD, vzniká nadstranická platforma

Praha - V Praze 11 se mění koaliční uspořádání tamního zastupitelstva. Štěpí se místní sociální demokracie. Část jejích současných nebo minulých zastupitelů včetně několika členů rady vstupuje do nové platformy, kterou spoluzakládá bývalý člen ODS Jiří Janeček. Platforma chce zůstat součástí koalice, požaduje ale uzavření nové koaliční smlouvy s novými koaličními prioritami.

Oficiálním zdůvodněním vzniku platformy je, že její členové „chtějí řešit nadstranicky a napříč politickým spektrem některé problémy Jižního Města a nechtějí se podřizovat stranickým sekretariátům“. Podle informací je jedním z důvodů výbušná atmosféra uvnitř tamní sociální demokracie a počínající předvolební boj před komunálními volbami, které se budou konat za rok. Platforma by mohla být údajně časem přeměněna na hnutí, které by ve volbách mohlo kandidovat.

Platforma se podle prohlášení označuje jako apolitická, prý do ní může vstoupit kterýkoli zastupitel, který se ztotožní s programem. Jejími členy jsou první místostarosta Prahy 11 Ladislav Kárský (ČSSD), zástupce starosty Vítězslav Bílek (dříve ČSSD, nyní SPOZ), radní Jaroslav Mráz (ČSSD), předsedkyně komise sociální a zdravotní Eva Zikmundová (ČSSD), předseda výboru pro územní rozvoj Jiří Janeček (dříve ODS, nyní volební blok Hlavu vzhůru) a předseda finančního výboru Oleg Rybníkář (dříve ČSSD, nyní bezpartijní).

Potíže v koalici potvrdil starosta Dalibor Mlejnský (ODS). „Byli jsme o situaci informováni na dnešním koaličním jednání,“ řekl. Byl prý ujištěn, že členové platformy zůstávají členy koalice. Chtějí ale přehodnotit koaliční priority a uzavřít smlouvu, která by byla obdobou smlouvy mezi TOP 09 a ČSSD na hlavním městě. Další jednání o koalici je prý naplánováno na pondělí, v úterý pak zasedne pravidelné zastupitelstvo městské části.

Mezi programovými body platformy je „zamezení stárnutí Jižního Města, udržení atraktivnosti pro místní obyvatele, udržení konkurenceschopnosti Prahy 11 nebo zabezpečení základních životních potřeb obyvatel i rozvoj volnočasových aktivit“. Její členové chtějí třeba prosazovat regeneraci stanic metra Háje, Opatov a Roztyly, výstavbu nových bytových domů pouze mimo současnou zástavbu nebo řešení parkování.

ČSSD v Praze 11 trpí spory dlouhodobě. V roce 2011 spory vyvrcholily odvoláním tehdejšího místostarosty Rybnikáře. Členové sociální demokracie se tehdy obviňovali z korupce nebo pracovního selhání.

Janeček, který se stal předsedou platformy, byl v minulosti poslancem a radním hlavního města i městské části. V ODS založil názorovou frakci. Před letošními předčasnými volbami z ODS vystoupil a kandidoval za hnutí Hlavu vzhůru, které ve volbách neuspělo.