Navrtají nádrž a ukradnou palivo. Benzinových zlodějů přibývá

Beroun - Ve středních Čechách roste počet krádeží benzinu a nafty. Zloději se zaměřují hlavně na osobní a nákladní auta i stavební stroje. Jen letos jdou škody za pohonné hmoty a zničené palivové nádrže do stovek tisíc korun. Policie řidičům radí, aby auto nenechávali na odlehlých a nehlídaných místech. Tam totiž mají zloději na krádež víc času.

Počet krádeží benzinu a nafty ve středních Čechách meziročně narůstá o desítky případů. Policisté v celém kraji řeší průměrně jeden případ denně. Ve skutečnosti je ale číslo ještě mnohem vyšší, protože někteří řidiči policii raději nevolají. „Tuto trestnou činnost páchá vždycky větší skupinka pachatelů. Proto když se nám podaří skupinku pachatelů dopadnout, tak se zároveň objasní velké procento těchto případů,“ dodala policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Aby se zloději dostali k benzinu či naftě, obvykle provrtají palivovou nádrž. „Zloději vezmou vrtačku nebo šroubovák, probodnou v nejnižším bodě palivovou nádrž a nechají palivo vytéct,“ vysvětlil majitel autoopravny Jiří Havel. Nová palivová nádrž stojí zhruba deset tisíc korun. Řidiči si proto nechávají raději nádrž zalepit. „Některé plasty se dají svařovat nebo lepit. Což je v řádech sto korun,“ uvedl Havel.

Ve středních Čechách stoupá počet krádeží benzinu a nafty (zdroj: ČT24)