Krkonoše už se připravují

Špindlerův Mlýn (Krkonoše) – Na vrcholcích Krkonoš už leží vcelku stálá sněhová vrstva.  A právě v tomto období je proto nejvhodnější doba, aby se na začátek sezony připravili také lyžaři. Kontrolou a správným seřízením své výstroje se mohou vyhnout pozdějším zdravotním i jiným komplikacím. Sjezdovky v Česku totiž bývají o víkendech, o jarních prázdninách, ale i jindy přeplněné a úrazů proto hrozí více. Kvůli zvýšenému počtu lyžařů se zvyšuje riziko srážek na sjezdovkách a je zřejmě jen otázkou času, kdy se nějaký vážný úraz dostane před soud.

Každý rok si stovky lyžařů odvážejí ze svahů namísto pěkných zážitků nepěkné zlomeniny. Mnoha problémům však mohou předejít důkladnou přípravou ještě před tím, než se vůbec poprvé postaví na sjezdovku. „Určitě by měli mít kvalitní, ošetřené a případně zkontrolované vybavení. To znamená nabroušené hrany, protože většinou se lyžuje na technickém sněhu, který je tvrdší než přírodní sníh, měli by mít seřízené vázání. Nedílnou součástí vybavení, zejména u dětí, je lyžařská přilba,“ uvedl náčelník Horské služby Špindlerův Mlýn Adolf Klepš.

Na bezpečnost dbají také provozovatelé skiareálů. „Všechny sloupy a hydranty jsou zajištěny bezpečnostními vaky a nebezpečná místa na sjezdových tratích jsou opatřena ochrannými sítěmi, kterých je tady v zimní sezoně instalováno na 6 kilometrů,“ prohlásil Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Neukázněnost, nevhodné vybavení a přecenění vlastních schopností bývají nejčastějšími příčinami vážných úrazů na sjezdovkách.

Na vrcholcích Krkonoš už leží vcelku stálá sněhová vrstva.
Zdroj: ČT24