Jablonec vysílá „teplárenské hlídky“, mají lidi přesvědčit, aby se neodpojovali

Jablonec nad Nisou - Na pokraji kolapsu se ocitla teplárna v Jablonci nad Nisou. Kvůli cenám tepla, které jsou nejvyšší v celé republice, se od ní odpojuje stále více domácností. Do ulic teď vyrazily speciální „teplárenské hlídky“, které mají lidi přesvědčit, aby se od centrálního zásobování neodpojovali. Radnice, která je vlastníkem teplárny, slibuje ceny postupně snížit.

Jablonečtí platí 807 korun za jeden gigajoule. To je o 200 korun více, než je průměr. Proto se mnozí rozhodují, zda se od teplárny odpojit a zřídit si vlastní plynové kotelny.

Zaměstnanci teplárny je teď obcházejí a přesvědčují, aby to nedělali. „Potřebujeme přesvědčit občany a bavit se s nimi i o tom, jestli by se jim líbilo, kdyby z každého vchodu vyčuhoval jeden komín a navzájem si kouřili pod nos,“ říká jablonecký primátor Petr Beitl (ODS).

Teplárna se totiž kvůli masivnímu odpojování ocitla na kritické hranici, kdy hrozí rozpad celé sítě. Příští rok prodá asi 320 terajoulů tepla, ještě před osmi lety prodávala dvojnásobek.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Průměrná jablonecká rodina zaplatí za teplo zhruba 29 tisíc korun ročně. Město, které teplárnu v létě koupilo, teď slibuje zlevnění, a to o šestinu. Jedna domácnost by tak ušetřila skoro pět tisíc.

Desítky domů se i přesto chtějí odpojit. Podle zkušeností lidí, kteří se k tomu rozhodli už v minulosti, se to vyplatí. „Jak nižší cena, tak daleko vyšší úspory na ztrátách, a tím pádem přesto, že město udělalo tyto kroky, ta cena bude levnější,“ myslí si jeden z místních Jiří Ritter.

V netěsnících rozvodech teplárny se totiž ztrácí až třetina vyrobeného tepla. Město chce proto postavit dvacítku menších kotelen za půl miliardy. Stávající zákazníky teplárny si ale potřebuje udržet.