Trmičtí se bojí nového zápachu z lihovaru

Trmice - Průmyslový lihovar v Trmicích, který dlouho obtěžoval okolní obyvatele zápachem a který je už tři roky uzavřený, možná opět rozjede výrobu. Usilují o to noví majitelé, kteří tvrdí, že změnili technologii tak, aby už továrna lidi ve městě neobtěžovala. Jen sliby ale podle starostky nestačí. Žádá proto novou, přísnější studii vlivu lihovaru na životní prostředí.

Stížností na nesnesitelný zápach má starostka Trmic Jana Oubrechtová (nez.) celou krabici. Noví majitelé lihovaru ale  tvrdí, že továrna páchla jen proto, že jejich předchůdci experimentovali a vyráběli líh tak, jak to předtím nikdo nedělal. „Vracíme se k technologii, která už je vyzkoušená a ověřená. Klasické lihovary nezapáchají,“ tvrdí mluvčí společnosti Luděk Shýbal.

Líh, který se přidává do benzinu, přitom noví majitelé trmické továrny chtějí vyrábět už příští rok. Trmická radnice, inspekce životního prostředí i Ústecký kraj jsou ale zajedno - chtějí, aby proběhlo to nejpřísnější posouzení dopadu na životní prostředí. „Chceme věřit tomu, že noví majitelé to myslí vážně, ale nejsme přesvědčeni o tom, že ten zápach nebude,“ obává se starostka.

Konečné rozhodnutí bude na ministerstvu životního prostředí. Pokud odsouhlasí velkou studii, dostanou šanci do toho mluvit i lidé z Trmic.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)