Pětimilionovou pokutu za MS v Liberci soud zrušil

Brno – Soud dnes zrušil pětimilionovou pokutu pro Liberec za údajné chyby v pořádání mistrovství světa v lyžování. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ji městu udělil loni v červnu. Případ, který se týká celkem 27 zakázek, soud vrátil zpět antimonopolnímu úřadu k dalšímu řízení. Soud zveřejnil pouze výrok bez odůvodnění.

Celkem měl Liberec za chyby v tendrech zaplatit 6,55 milionu korun, nicméně ÚOHS rozdělil jednotlivé zakázky do více řízení. Postupně je řeší Krajský soud v Brně. Šlo o jednu z nejvyšších sankcí, které antimonopolní úřad ve své historii uložil. Chyby našel dohromady v 70 zakázkách. Zadavatel například rozdělil zakázku na více částí, aby ji mohl zadat pod limity stanovenými zákonem o veřejných zakázkách. „Nejzávažnější porušení zákona úřad našel v zakázkách spojených s přípravami sportovního areálu Ještěd. Za ně uložil pokutu pět milionů korun,“ řekl mluvčí Martin Švanda. 

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.