Burza na AC Start shání nového pořadatele, město už zájem nemá

Karlovy Vary – Insolvenční správce zkrachovalého karlovarského klubu AC Start hledá nového pořadatele nedělní burzy, která se každý týden koná na stadionu Startu. Podle správce je burza důležitým zdrojem peněz pro splácení dluhů. O správě burzy, která se koná každou neděli na atletickém stadionu, uvažovalo i město, plán však vzdalo.

Karlovarský klub AC Start je kvůli dluhům a také finančním podvodům už dva roky v úpadku. Zbyl po něm však stadion, kde se pravidelně koná veřejná burza, kterou zatím spravuje občanské sdružení SC Start. „Zisk z burzy je důležitý především na údržbu areálu. My nemáme ve správě jenom atletický ovál, ale máme na starosti i příjezdové komunikace,“ upozornil předseda sdružení Petr Vukliševič.

Teď ale insolvenční správce musí sehnat pro burzu nového pořadatele. Změní se přitom způsob rozdělování zisku z burzy, dosud polovina připadala věřitelům AC Start, druhá organizátorovi burzy. „Se zástupcem věřitelů bylo dohodnuto, že se změní systém výběru nájemného za burzu, nově by to mělo být na základě paušálních plateb,“ přiblížil insolvenční správce Daniel Kaplan. O její provozování mělo zájem i město, nakonec se však stáhlo. „Nebude usilovat o provozování burzy z toho důvodu, že pro město nemá žádný ekonomický význam,“ sdělil mluvčí magistrátu Jan Kopál. O burzu má nadále zájem sdružení SC Start, které by bez ní mělo méně peněz na údržbu areálu. 

Burza na Startu má v Karlových Varech již dvacetiletou tradici. Určitou „tradici“ si vytvořilo i vyšetřování krachu místního klubu. Jeho okolnosti nejsou objasněny už dva roky, zabývá se jím soud. Součástí případu je i neoprávněný výběr peněz od trhovců, kvůli kterému v minulosti pobyla ve vazbě i bývalá náměstkyně karlovarského primátora.

Marek Štětina o burze na stadionu AC Start (zdroj: ČT24)