Klíšťat bylo v jižních Čechách méně, boreliózou však nakazila více lidí

České Budějovice – V Jihočeském kraji výrazně vzrostl počet onemocnění lymskou boreliózou. Oproti loňsku je už hlášeno o sto případů víc, přestože bylo letos klíšťat méně než v minulých letech. Podle expertů je to proto, že i když bylo v lesích méně klíšťat, pohybovalo se jimi více lidí.

Komáři, ale především klíštata stojí za onemocněním, které se zprvu projevuje jako chřipka – únavou, slabostí či bolestí kloubů – a není proto snadné je rozpoznat. Že se letos v jižních Čechách obzvlášť rozmohlo, mnoho lidí překvapilo – klíšťat bylo méně než v minulých letech. Podle odborníků to ale není zase tak překvapivé, počet klíšťat totiž nemusí být podstatný. „Souvisí s tím v první řádě průběh počasí během sezony klíšťat. To ovlivní pohyb obyvatel, jestli tráví více času v lese, na svých zahradách nebo na koupalištích,“ poukázal parazitolog Jan Erhart z Biologického centra Akademie věd.

Borelióza se v jižních Čechách objevila nejenom ve větší míře, ale i na více místech než v předchozích letech. „V uplynulých letech jsme evidovali dva okresy – Jindřichohradecko a Táborsko. Letos se k nim přidává Českobudějovicko, Českokrumlovsko i Prachaticko,“ poukázal František Kotrba z Krajské hygienické stanice.

Na rozdíl od klíšťové encefalitidy se proti lymeské borrelioze očkovat nedá, i když vakcína se vyvíjí. Pro pacienty tak mají lékaři jen jednu dobrou zprávu – lymská borelióza je dobře léčitelná.

Veronika Kabátová o lymské borelióze (zdroj: ČT24)